Dragii mei,


"Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar." - Peter O'Toole


MOTTOUL după care mă ghidez în viaţă:,,Păşeşte drept înainte şi dacă pământul pe care-l cauţi nu există încă, fii sigură că Dumnezeu îl va crea într-adins pentru aţi răsplăti îndrăzneala,, (Regina Izabela)


Sunteţi curioşi să mă cunoaşteţi pentru a şti cu cine staţi de vorbă, pe cine vizitaţi şi ce am de spus, de oferit şi cu ce vă pot impresiona... Evident, sunt reacţii fireşti de început.

De când mă ştiu îmi place să scriu şi să citesc, îmi place muzica… Literele se adună pe foaia de hârtie, se grupează şi încep să curgă, se rup în bucăţi, se amestecă cu trăiri, sentimente şi îşi caută drumul spre suflet. Ele sunt o parte din viata mea... M-am aşezat pe marginea mea de vis, în colţul meu de Rai şi am început să scriu cu vorbe rupte din suflet. Sădesc în fiecare zi speranţe în grădina sufletului meu. Le ud cu dragoste şi le stropesc cu raze de dor şi încredere, le protejez pe timp de furtună cu vise, gânduri îndrăzneţe, năzuinţe şi promisiuni ţinute cu dinţii până în ultimele clipe ale vieţii! Las totul să curgă de la sine, iar tot ceea ce am de făcut este să sper că pe harta călătoriei prestabilite, există şi locuri bune, locuri de unde pot aduna cunoştinţe, unde pot lua naştere bunătatea, bunăstarea iar la final să trag linie şi să fiu mulţumită de tot ce am făcut.

Vă aştept cu drag pentru a ne cunoaşte mai bine! Georgeta.




vineri, 11 ianuarie 2013

5 plante care ridică imunitatea noastra

Top 5 al plantelor care ridică imunitatea: Cătina, măceşele, tescovina, muşetelul şi teiul (I)








Ierburi de leac tradiţionale, aflate la îndemâna oricui, cele cinci plante deţin supremaţia absolută în materie de stimulare a imunităţii. Să nu vă lipsească din casă! Cum să le folosiţi, aflaţi din recomandările d-lui farmacist BOBARU

În lunile de iarnă, lupta pentru păstrarea sănătăţii este mai aprigă decât în orice alt anotimp. Viruşii, bacteriile şi alte microorganisme dăunătoare atentează permanent la echilibrul organismului nostru, asaltul lor fiind ajutat de umezeală şi frig. Dacă ne întrebăm care este cheia sănătăţii, răspunsul stă într-un singur cuvânt: imunitatea. Cum o putem ajuta să reziste la asaltul bolilor iernii este problema aflată la ordinea zilei în perioada sezonului rece. Şi de această dată, cele mai eficiente soluţii ne sunt oferite de farmacia naturii, unde există medicamente organice, fără egal în industria produselor de sinteză. Călăuză ne este din nou d-l farmacist Ion Bobaru, neîntrecut cunoscător al ierburilor de leac. Cu bunăvoinţa obişnuită, ne-a prezentat, în amănunt, principalele plante imunostimulatoare, pe care le prelucrează în laboratorul vechii sale farmacii din centrul Brăilei. "Poate mai puţin cunoscute ca stimulatoare ale angrenajului imunitar, cătina, măceşele, tescovina, muşeţelul şi teiul deţin puteri imunoprotectoare cel puţin egale, dacă nu mai mari, în comparaţie cu ierburile de leac de pe alte meleaguri. După aproape patruzeci de ani de experienţă ca farmacist, pot spune că aceste remedii naturale au trecut cu brio proba timpului. Produsele farmaceutice naturiste bazate pe plantele despre care vom discuta devin din ce în ce mai solicitate. Motivul este bine întemeiat: sunt eficiente şi sigure, ajutoare de nădejde în lupta cu bolile specifice sezonului rece”.
1. Cătina - cheia imunităţii

Boabe portocalii, cu gust acrişor, fructele de cătină sunt recunoscute drept cele mai eficiente şi complete polivitamine naturale, neegalate încă de nici un produs farmaceutic de sinteză. Rezistă pe ramuri şi după ge­ruri năpraznice, cu temperaturi sub 30 de grade, dovedind o forţă vitală demnă de invidiat. Şi nu este de mirare, pentru că în boabele de cătină, natura a concentrat substanţe terapeutice de excepţie, indispensabile sistemului imunitar, mai ales în perioada plină de boli a iernii.
Pe lângă minerale şi cantităţi însemnate de vitamina C, arma secretă a cătinei este concentraţia ridicată de vitamina A şi betacaroten (puternic antioxidant natural, care contribuie la regenerarea ţesuturilor prin crearea de celule noi). Acest aliaj de substanţe vitale conţinute în fructele de cătină le transformă în veritabile bombe de sănătate, care ajută celulele sistemului imunitar să ţină bolile iernii departe de noi. Nu întâmplător, cătina rămâne la dispoziţia noastră iarna, ca un magic panaceu natural, ce reuneşte parcă toate virtuţile celorlalte plante medicinale. Iată câteva posibilităţi de a o prepara, după reţete vechi, dar eficiente, oferite de domnul farmacist Ion Bobaru.
Decoct de cătină
Cătină cu miere

Sirop de cătină

La o cană cu apă (250 ml) se pun două linguri de fructe uscate şi mărunţite. Preparatul se fierbe la foc mic, timp de 15 minute, completându-se treptat apa care se evaporă. După ce se filtrează, se poate păstra la frigider cel mult trei zile. Doza: Un tratament compus din 2 linguri pe zi (30 ml), dimineaţa şi seara, este deosebit de eficient pentru fortificarea întregului organism. Pentru efecte optime, cura se ţine trei săptămâni.
Sirop de cătină

Se amestecă 500 ml decoct de cătină (preparat în modul prezentat mai sus) cu 500 g miere de tei lichidă. Decoctul cald se toarnă peste miere şi se amestecă până la omogenizare. Siropul se transferă în recipiente din sticlă sterilizate şi se păstrează în frigider. Doza: se recomandă 5 ml (o linguriţă), de trei ori pe zi, pentru copii, şi dublu pentru adulţi. Consumat cu regularitate, siropul ne fereşte de răceală şi gripă.
Tinctură de cătină şi propolis

Se pun într-un borcan cu filet 20 g de cătină uscată, măcinată groscior, şi 10 g de propolis praf. Peste amestec se adaugă 100 ml alcool alimentar de 70 de grade. Recipientul se închide ermetic, iar preparatul este lăsat la macerat 10 zile, timp în care trebuie agitat de 3-4 ori pe zi. După această perioadă se filtrează şi se pune la decantat, în frigider, încă 6 zile. La final, se filtrează din nou, iar tinctura rezultată va fi păstrată în sticluţe închise la culoare.
Pentru creşterea imunităţii sunt indicate 20-30 de picături, dizolvate în apă, de 2-3 ori pe zi, înainte de fiecare masă. Cura se ţine trei săptămâni şi, dacă este necesar, se reia după o pauză de 7 zile, timp de 3 luni.
Pastă de cătină şi miere

Mierea conservă şi potenţează principiile active ale cătinei, preparatul fiind un veritabil medicament natural. Este foarte gustos şi simplu de obţinut în gospodărie. Iată cum trebuie procedat: cătina se zdrobeşte într-un mojar şi se amestecă cu miere de albine polifloră, în proporţii egale (de exemplu, la 100 g de cătină se adaugă 100 g de miere si aşa mai departe). Pasta se păstrează la rece, în borcane de sticlă, în locuri ferite de lumină. Doza optimă este de o linguriţă de trei ori pe zi, înainte de fiecare masă. Pentru efecte sigure şi de durată, cura se ţine cel puţin 3 luni.
2. Măceşele - vitamina C la superlativ


Se află la mare concurenţă cu fructele de cătină şi, cu toate că nu au o structură la fel de bogată în principii active, deţin recordul în ceea ce priveşte concentraţia ridicată de vitamina C. Studiile arată că în pulpa măceşelor natura a depozitat de cincizeci de ori mai multă vitamina C decât în lămâi şi de două sute de ori mai multă decât în mere. Vitamina C cuprinsă în micile boabe colorate în roşu aprins se asimilează foarte repede în organism şi este de două ori mai eficientă decât echivalentul ei de sinteză. În fructe sunt prezente şi alte substanţe valoroase pentru sistemul de apărare al organismului: vitaminele A şi E, o parte din complexul B şi vitamina K. În plus, măceşele reprezintă şi un mineralizant de excepţie, fiind bogate în magneziu, calciu, fier, fosfor, potasiu, seleniu şi zinc. Toate aceste principii active încurajează formarea anticorpilor care luptă împotriva viruşilor şi bacteriilor ce invadează organismul, alungând infecţiile şi bolile. Pentru a folosi din plin puterea ascunsă în fructele măceşului, farmacistul Ion Bobaru recomandă câteva preparate de obţinut în gospodărie.
Pulberea

Este cel mai eficient medicament, deoarece substanţele binefăcătoare din fructe rămân nealterate. Se obţine prin măcinarea măceşelor uscate, în râşniţa de cafea, până se transformă într-un praf fin. Pentru că sâmburii sunt foarte tari, vor rămâne întregi în făina rezultată şi trebuie să îi separăm prin cernere. Pulberea se păstrează în recipiente de sticlă închisă la culoare, în locuri răcoroase, ferite de lumină. Doza: este eficientă dacă se consumă câte o linguriţă, de trei ori pe zi, înainte de fiecare masă. Efectul este sporit dacă ţinem praful sub limbă, aproximativ 2-3 minute, înainte de a-l înghiţi.
Macerat de măceşe la rece

Poţiunea se obţine turnând peste 2 linguriţe (10 g) de măceşe uscate şi zdrobite o cană de apă rece. Se acoperă şi se lasă la macerat 24 de ore, timp în care preparatul trebuie amestecat de 3-4 ori. După această perioadă, lichidul se strecoară şi poate fi băut. Doza: sunt recomandate două căni pe zi, dimineaţa şi seara, vreme de două săptămâni. Puterea energizantă a măceşelor este sporită dacă îndulcim licoarea cu o linguriţă de miere de albine şi adăugăm câteva picături de zeamă de lămâie.
Precizarea farmacistului: "Maceratul valorifică principiile active ale plantei mai bine decât infuzia, pentru că, prin fierbere, o parte din vitamina C se inactivează. Procedeul de macerare la rece păstrează intactă vitamina C, dar totuşi, extracţia substanţei nu este totală”.
Tinctura de măceşe şi rozmarin

Este un preparat care nu ar trebui să lipsească din farmacia casei, mai ales în sezonul rece, deoarece reuneşte forţele protectoare a două plante medicinale. Rozmarinul întăreşte sistemul nervos, ne apără de afecţiunile cardiace şi previne nevralgiile.Ingrediente: pentru a obţine tinctura mixtă avem nevoie de 20 g (o lingură cu vârf) de pulbere de măceşe şi 10 g (două linguriţe) pulbere de rozmarin.
Mod de preparare: Plantele se amestecă într-un recipient de sticlă şi peste mixtură se toarnă 200 ml alcool alimentar de 70 de grade. Închidem recipientul şi lăsăm preparatul la macerat 10 zile, timp în care trebuie agitat de 3-4 ori pe zi. După această perioadă, se filtrează şi se ţine în frigider, încă 6 zile, pentru decantare. Tinctura rezultată se păstrează în sticluţe închise la culoare. Doza: se iau 20-30 de picături, dizolvate în apă, de 2-3 ori pe zi, înainte de fiecare masă.Precizarea farmacistului: "Pe lângă efectul de creştere a imunităţii, tinctura compusă de măceşe şi rozmarin are proprietăţi tonic reconfortante şi antipiretice, adică reduce temperatura crescută a corpului în caz de febră”.
Mixtură din măceşe şi condimente

Concentrează puterea unor medicamente naturale de excepţie care, amestecate în proporţiile cuvenite, au uimitoare efecte imunostimulatoare.
Ingredientele de care avem nevoie sunt următoarele: 4 linguriţe de măceşe uscate şi măcinate groscior (echivalentul a 20 g); 2 linguriţe de rozmarin (10 g); o linguriţă de usturoi pulbere (5 g); un vârf de cuţit de praf de pătrunjel (aproximativ 2-3 g ) şi un litru de apă.
Mod de preparare: Într-un vas se amestecă mai întâi plantele, apoi se toarnă apa şi se pune la fiert. După ce licoarea a dat în clocot, se mai lasă la foc mic încă 5 minute. La final, se completează cu apă fierbinte, până la un litru, şi se mai lasă 30 de minute în repaus. Se strecoară. Poate fi îmbunătăţită prin adaos de miere. Doza: sunt recomandate două căni pe zi, timp de o săptămână. Chiar dacă nu are un gust foarte plăcut, mixtura întăreşte organismul, asigurându-i necesarul de vitamine şi antibiotice naturale.Avertizarea farmacistului: "Indiferent ce preparat din măceşe doriţi să obţineţi, îndepărtaţi seminţele, deoarece nu au valoare terapeutică, în schimb au o capacitate iritantă mare”.
3. Tescovina - asul antioxidanţilor
D-l Ion Bobaru, pregătind tescovina

Pasta care rămâne în urma extragerii mustului din strugurii negri şi roşii nu poate lipsi din topul fortifiantelor sistemului imunitar. Coaja şi pulpa presată a strugurilor concentrează toate calităţile terapeutice ale viţei de vie, cunoscută de milenii drept izvor de sănătate şi energie. Proprietăţile farmaceutice ale tescovinei au fost detaliate şi argumentate pe larg într-un articol precedent, care s-a bucurat de foarte multă atenţie din partea cititorilor revistei Formula AS. Dacă atunci am explicat cum acţionează tescovina în vindecarea diferitelor boli, acum vom insista asupra modului în care ea întăreşte mecanismele de apărare ale corpului nostru. Rolul principal îl are resveratrolul, antioxidantul magic descoperit de cercetătorii secolului XXI. Printr-un miraculos mecanism natural, strugurii secretă această substanţă pentru a se apăra de ciupercile şi bacteriile parazite. Prin urmare, resveratrolul are o pronunţată amprentă defensivă şi joacă un dublu rol: repară stricăciunile şi atacă intruşii. Ajuns în organismul uman, îndeplineşte aceleaşi funcţii: vindecă şi protejează. Resveratrolul este cel mai puternic antioxidant existent în natură, deci are menirea de a împiedica degradarea celulelor din toate tipurile de ţesuturi. Molecula antioxidantă îndrumă batalioanele de celule ale sistemului imunitar să atace agenţii patogeni invadatori (de la microbi la celule cancerigene) şi, în acelaşi timp, încurajează reproducerea celulelor sănătoase. Alături de resveratrol, în tescovină sunt mobilizate şi alte substanţe valoroase pentru imunitate: vitaminele A, C şi P, fierul, potasiul, magneziul şi calciul. Pe lângă formulele farmaceutice de bază (prezentate pe larg în articolul anterior), domnul farmacist Ion Bobaru recomandă alte reţete, pentru imunitate.
Pulberea

Se obţine prin măcinarea cât mai fină a tescovinei uscate şi cernute. Se consumă câte o linguriţă, de trei ori pe zi, cu jumătate de oră înainte de masă. Pentru un efect sporit, praful trebuie ţinut sub limbă, aproximativ 2-3 minute, înainte de a-l înghiţi. O cură durează trei săptămâni, cu o săptămână de pauză.
Recomandarea farmacistului: "Pulberea este produsul cu cea mai mare cantitate de resveratol şi cea mai mare valoare imunitară. După cum am mai explicat, marele avantaj al tescovinei este că poate fi recomandată şi celor care suferă de diabet, deoarece zahărul conţinut de struguri a trecut în must”.
Infuzie din tescovină

Se prepară simplu, adăugând peste două linguriţe de tescovină uscată şi mărunţită o cană de apă clocotită. Se acoperă şi se lasă la infuzat 10 minute. Sunt recomandate 3 căni pe zi, înainte de fiecare masă.
Ceai din tescovină şi busuioc

Echilibrează activitatea întregului organism prin combinarea efectelor calmante ale busuiocului cu acţiunea tonică a tescovinei.
Poţiunea se obţine astfel: într-un recipient se amestecă două linguriţe de tescovină uscată (10 g) cu o cană de apă (250 ml) şi se pune la fiert. După ce a dat în clocot, preparatul se mai lasă la foc mic încă 15 minute. Se completează lichidul evaporat cu apă fierbinte, până ajungem din nou la o cantitate de 250 ml, şi se adaugă o linguriţă de pulbere de busuioc (5 g). După ce a fost lăsat 30 de minute în repaus, ceaiul se strecoară şi poate fi băut. Pentru efecte optime, puteţi adăuga scorţişoară şi miere de albine. Sunt recomandate două căni pe zi, dimineaţa şi seara.
Tinctură de tescovină şi arnică

În reacţie cu alcoolul, extracţia principiilor active din cele două medicamente naturale este potenţată şi conservată mai bine, ceea ce transformă tinctura combinată într-un preţios elixir pentru sănătatea întregului organism.
Tinctura se prepară într-un borcan de sticlă, în care se amestecă 20 g de tescovină uscată (o lingură cu vârf) cu 10 g arnică (două linguriţe). Peste plante se toarnă 150 ml alcool alimentar de 70 de grade şi borcanul se închide ermetic. Licoarea se lasă la macerat 10 zile, timp în care recipientul trebuie agitat de 3-4 ori pe zi. După această perioadă, se filtrează şi se pune la decantat, în frigider, încă 6 zile. În final se separă partea lichidă şi se depozitează în sticluţe închise la culoare. Doza recomandată este de 20 de picături pe zi, vreme de trei săptămâni. După o săptămână de pauză, cura poate fi reluată.
Completarea farmacistului: "Utilizată sub formă de unguent sau gel, arnica se numără printre cele mai puternice antiinflamatoare din farmacia verde. Administrată sub formă de tinctură, 20 de picături odată, are efecte sedative, dar şi bacteriostatice, ceea ce înseamnă că împiedică dezvoltarea bacteriilor. Aceste calităţi completează acţiunea antioxidantă a resveratrolului din tescovină, tinctura mixtă întărind şi stimulând toate celulele sistemului imunitar”.
Sirop din tescovină

Este recomandat mai ales copiilor anemici, cu un sistem imunitar deficitar sau celor care nu au poftă de mâncare. Se prepară simplu, amestecând 100 ml ceai din tescovină (preparat după metoda descrisă mai sus) cu 100 g miere de albine şi 300 ml suc natural de portocale (dacă este posibil, se poate folosi şi suc de măceşe proaspete, obţinut prin simpla stoarcere a fructelor). După omogenizare, siropul se păstrează în frigider. Doza optimă pentru copii este de 3 linguriţe pe zi, înainte de fiecare masă. Pentru adulţi, este recomandată o cantitate dublă. Cura durează trei săptămâni, cu o săptămână pauză, şi se reia dacă este nevoie.
Recomandarea farmacistului: "Pentru preparatele farmaceutice, recomand tescovina obţinută din soiurile de viţă autohtonă, românească, aşa-numiţii «hibrizi direct producători». Pot argumenta că strugurii româneşti produc mult mai mult resveratrol. Drept dovadă stă faptul că via autohtonă este mai rezistentă la boli şi la atacul dăunătorilor (mana, făinarea, putregaiul cenuşiu, păianjenul, afidele etc). Prin urmare, cantitatea de resveratrol din strugurii româneşti este atât de mare, încât aceştia nu mai necesită combaterea paraziţilor prin stropire. Spre deosebire de strugurii autohtoni, care se apără singuri, soiurile considerate nobile ( Feteasca Neagră, Merlot, Pinot Noir etc.) sunt foarte sensibile la boli si dăunători, fiind necesară stropirea cu fungicide şi insecticide de cel puţin 8-10 ori pe sezon. Toate aceste detalii demonstrează că efectele antioxidante şi antiseptice ale tescovinei din viţa de vie autohtonă sunt considerabil mai mari decât cele ale produsului similar, obţinut din soiurile de import”.
Preparate galenice
V-aţi întărit imunitatea? Vacanţă plăcută!

În creuzetele din laboratorul farmaciei Faltis, domnul Bobaru îmbină virtuţile primelor trei plante medicinale de top pentru a obţine siropul de imunitate. Poţiunea conţine cătină, măceşe şi tescovină, fiind un adevărat elixir pentru toate componentele sistemului imunitar.
Alături de măceşe, tescovina face parte şi din compoziţia siropului orexigen, preparat care conţine şi alte plante care sprijină imunitatea, cum ar fi ginsengul şi cicoarea, toate sub formă de extract fluid. Siropul orexigen este un puternic întăritor imunitar şi un excelent medicament natural pentru cei care suferă de anemie.
Farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis din Calea Galaţi numărul 29, Brăila, tel. 0239.61.59.31, e-mail: farmaciafaltis@yahoo.com.
Farmacia sa deţine "Certificat de bună practică farmaceutică pentru prepararea medicamentelor”, acordat de colegiul Farmaciştilor din România.