Dragii mei,


"Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar." - Peter O'Toole


MOTTOUL după care mă ghidez în viaţă:,,Păşeşte drept înainte şi dacă pământul pe care-l cauţi nu există încă, fii sigură că Dumnezeu îl va crea într-adins pentru aţi răsplăti îndrăzneala,, (Regina Izabela)


Sunteţi curioşi să mă cunoaşteţi pentru a şti cu cine staţi de vorbă, pe cine vizitaţi şi ce am de spus, de oferit şi cu ce vă pot impresiona... Evident, sunt reacţii fireşti de început.

De când mă ştiu îmi place să scriu şi să citesc, îmi place muzica… Literele se adună pe foaia de hârtie, se grupează şi încep să curgă, se rup în bucăţi, se amestecă cu trăiri, sentimente şi îşi caută drumul spre suflet. Ele sunt o parte din viata mea... M-am aşezat pe marginea mea de vis, în colţul meu de Rai şi am început să scriu cu vorbe rupte din suflet. Sădesc în fiecare zi speranţe în grădina sufletului meu. Le ud cu dragoste şi le stropesc cu raze de dor şi încredere, le protejez pe timp de furtună cu vise, gânduri îndrăzneţe, năzuinţe şi promisiuni ţinute cu dinţii până în ultimele clipe ale vieţii! Las totul să curgă de la sine, iar tot ceea ce am de făcut este să sper că pe harta călătoriei prestabilite, există şi locuri bune, locuri de unde pot aduna cunoştinţe, unde pot lua naştere bunătatea, bunăstarea iar la final să trag linie şi să fiu mulţumită de tot ce am făcut.

Vă aştept cu drag pentru a ne cunoaşte mai bine! Georgeta.




marți, 21 iunie 2011

Plante de apartament

Cunoasterea conditiilor pe care le prefera fiecare planta este foarte importanta. Ghidul nostru va arata in ce incapere ii prieste fiecarei plante.

Holul

Este un loc dificil pentru plante, deoarece se afla in partea racoroasa si de obicei intunecoasa a casei.
Din cauza usii de la intrare, care se deschide si se inchide mai tot timpul, este deseori curent. Ca atare, pentru aceasta parte a casei, ar fi indicat sa alegeti plante rezistente la curentii de aer si pe care nu le deranjeaza lipsa luminii naturale. Cele mai indicate sunt Sansivieria si Aspidistra; Dracaena si Filodendronul ("Monstera deliciosa"), desi iubesc lumina, se adapteaza si intr-o incapere mai intunecoasa.

Sufrageria si biroul

Sufrageria, unde petreceti cel mai mult timp, poate fi un spatiu foarte apreciat de plante. Biroul, asemenea sufrageriei, poate fi o incapere calda si luminoasa dar, din cauza incalzirii centrale, aerul uscat de aici reprezinta un neajuns pentru plante. In acest caz, pulverizati apa pe frunze, de 2 ori pe zi. Preferabil ar fi sa nu folositi apa rece, de la chiuveta, ci apa la temperatura camerei, pastrata de pe o zi pe alta, in vase largi, nu in sticle (ca sa se evapore clorul si eventualele impuritati).
Palmierul, Setcreasea, Trandafirul japonez, Dracaena si Yucca pot fi plasate in orice camera calda si luminoasa. In locul cel mai luminos, dar nu prea calduros, puneti plante cu flori cum ar fi Crinul de iarna sau Cala.

Bucataria

In aceasta incapere domneste o caldura umeda, deci este locul ideal pentru plantele care iubesc caldura si eventual umezeala. Pentru ca adesea spatiul in bucatarie este destul de stramt, ar fi bine sa nu puneti aici plantele sensibile, care sunt deranjate de orice atingere sau mutare din loc.
Rodul casei (Impatience), Potos, Epipremnum, Scandens filodendron sunt plantele cele mai potrivite pentru bucatarie.

Balcon inchis sau sera

Aici se vor dezvolta foarte bine toate speciile carora le prieste lumina si ambianta racoroasa (cca 15-18 grade Celsius).
Ciclamele, violetele de Parma, kalanchoe si lamaiul se vor simti minunat pe balconul inchis sau in sera. Daca insa nu aveti nici balcon inchis, nici sera, puteti aseza violeta de Parma si intre geamuri, dar aveti grija sa nu-i udati frunzele. Cel mai bine ar fi sa-i turnati apa de care are nevoie in farfurioara.

Dormitorul

In general, nu se recomanda cresterea plantelor in dormitor, intrucat in timpul noptii acestea consuma oxigenul absolut necesar celor ce se odihnesc. Daca vreti totusi sa aveti o floare si in aceasta incapere, alegeti o violeta, o kalanchoe sau o ciclama si puneti-o intre geamuri.

Baia

Daca aveti o baie mica, fara aerisire, este contraindicat sa tineti o planta aici. Daca exista insa o fereastra - ideala ar fi una cu geamuri mate - atunci este locul pentru o planta careia sa ii placa lumina difuza si aburii.
Ferigile nu vor suferi dupa o lumina puternica, iar umiditatea le face bine.

Nu uitati!

Plantelor nu le place sa fie mutate, asadar oferiti-le timp sa se acomodeze.
Udati-le doar cand este necesar, atunci cand s-a uscat pamantul.
Nu lasati apa sa balteasca, pentru ca plantele vor suferi.
Respectati indicatiile de ingrijire de pe eticheta de la florarie.
Puneti plantele in locul care li se potriveste cel mai bine, si ele vor fi fericite!

Plante de apartament

Vrei ca apartamentul tau sa fie vesel si, totodata, elegant?
Poti obtine acest efect cu ajutorul plantelor decorative.
Tonurile de verde, galben, rosu si alb, precum si vasta gama de forme si marimi ale frunzelor iti ofera posibilitatea alegerii unor plante ce se integreaza perfect in atmosfera caminului.

Cum se ingrijesc

Originare mai ales din regiunile tropicale, aceste plante au nevoie de multa caldura si umiditate.
Pentru a mari umiditatea atmosferica, poti recurge la doua metode:
a. pulverizeaza frunzele cu apa, apoi sterge-le cu un burete moale si umed sau asaza boluri cu apa printre ghivece.
b. daca ai vase cu Syngonium, o planta agatatoare, este bine sa-i imbraci suportul de sustinere intr-un strat gros de muschi. Acesta va mentine umiditatea atmosferica necesara plantei.

- Caldura uscata dintr-o camera poate dauna foarte mult plantelor, ducand la decolorarea sau colorarea in brun a frunzelor si la caderea acestora, precum si la aparitia daunatorilor.

- Mari iubitoare de lumina, aceste plante trebuie puse in incaperi luminoase, de intensitatea luminii fiind legat si coloritul frunzelor. Fereste-le insa de razele directe ale soarelui, mai ales la orele amiezii.

- Este necesar ca substratul pamantului din ghiveci sa fie periodic fertilizat sau reimprospatat.
In general, administrarea de ingrasaminte se face vara, bilunar sau chiar de trei-patru ori pe luna (Aglaonema). Rasadirea plantelor se poate efectua in fiecare an (Dieffenbachia, Syngonium, Caladium, Aphelandra), fie la doi-trei ani (Dracaena, Codiaeum, Cordyline, Ficus, Yucca, Maranta).
- Aceasta operatie se face primavara, folosind un amestec specific fiecarei plante. Toate prefera un pamant afanat, permeabil si fertil, in care sa predomine pamantul de frunza (care poate fi adunat de sub copaci), in amestec cu turba.
- In cazul speciilor de Dracaena, Aphelandra si Cordyline, se mai poate adauga si mranita, iar la speciile de Croton, proportia de turba poate fi mai mare - amestec de pamant usor acid.

Ingrijirea plantelor naturale de interior in sezonul de vara.

Vara este in toi si profitam de vremea buna pentru a scoate plantele naturale de interior pe balcon, pe terasa, in gradina sau in curte. In general, aceasta operatiune este benefica plantelor, dar pentru a fi cu adevarat utila trebuie sa respectam mai multe conditii...

Amplasarea in lumina:

Plantele de umbra vor fi total ferite de razele soarelui. Plantele din speciile iubitoare de soare vor fi expuse treptat razelor solare, mai intai dimineata intre orele 8 si 10, timp de cel putin doua saptamani, apoi putand fi amplasate in zone insorite.
Plantele iubitoare de multa lumina, dar fara soare direct se vor amplasa intr-o zona cu expunere nord-estica. Lumina in exces poate aduce rapid prejudicii plantelor, care vor suferi arsuri si decolorari ale frunzelor.

Udarea:

Afara, plantele consuma mai multa apa prin sistemul radicular si prin transpiratie, de aceea se vor uda mai des si mai abundent decat in spatiile de interior.
Pentru a evita ,,oparirea” plantelor, udarea se va face seara, dupa apusul soarelui.
Amplasarea lor in ploaie de vara este de asemenea benefica, dar nu in timpul zilei, cand exista riscul ca soarele ce apare dupa ploaie sa arda frunzele prin stropii de apa ce se vor comporta ca niste prisme optice pe frunze.

Fertilizarea:

Dupa perioada de repaus din timpul iernii, plantele pornesc primavara in vegetatie, consumand mai multe substante nutritive. De aceea, vara se fertilizeaza plantele la un interval de aproximativ doua saptamani, cu substante adecvate speciei.
De evitat fertilizarea pe pamantul uscat (planta risca sa absoarba prea multe substante nutritive deodata) sau cu solutii in concentratie mai mare decat cea indicata in prospect.

Daunatorii:

In aer liber, plantele sunt mult mai expuse atacului daunatorilor, care sunt frecvent prezenti in atmosfera. Pentru a evita infestatiile majore, se va examina planta cu atentie cel putin saptamanal si se va actiona la timp cu produse fitosanitare adecvate.
Cel mai bun sfat il primiti la farmaciile fitosanitare, unde puteti achizitiona si produsele necesare tratamentului. Nu uitati sa solicitati si schema de tratament, cu perioadele de revenire!
Toamna, dupa ce veti introduce plantele din nou in spatii inchise, acestea vor suferi putin. Pentru a face ca aceasta trecere sa fie cat mai putin agresiva, asigurati o buna iluminare si aerisire a spatiului decorat cu plante naturale.

Va dorim succes si plante cat mai frumoase!

Begonia elatior este o planta romantica, potrivita atat intr-un mediu rustic, cat si in spatiile moderne, unde rotunjimile sale atenueaza liniile uneori prea rigide. Florile sale sunt variat colorate, de la rosu, galben, portocaliu, roz pana la alb sau degradeuri.



Lumina:
Sunt plante ce iubesc lumina, dar fara soare direct.

Temperatura:
Begoniile necesita spatii racoroase iarna si caldute vara, ferite de temperaturi inalte. Daca se scot pe
terasa vara, ele trebuie amplasate la umbra, ferite de vant si de razele directe ale soarelui.

Umiditate:
Au nevoie de umiditate atmosferica medie.

Sol:
Este necesar un substrat proaspat, afanat, bine drenat, cu continut ridicat de substante organice.
Ghiveciul trebuie sa aiba orificii de drenare. Se replanteaza anual, primavara.

Udare:
Frecventa udarilor si cantitatea de apa utilizata variaza in functie de substratul folosit, de marimea ghiveciului, de drenaj si de conditiile mediului ambiant. Se va utiliza numai apa la temperatura camerei.
Se uda moderat, intre doua udari se asteapta pana cand pamantul de la suprafata se usuca usor. Se va evita udarea abundenta, care duce la deterioarea rapida a plantei. Se fertilizeaza saptamanal vara,deloc iarna.

Lucrari specifice:
Dupa inflorire, begoniile se tund, iar in timpul vegetatiei se ciupesc pentru a determina ramificarea si indesirea plantei. Primavara se poate rari putin frunzisul, daca este nevoie.
Begoniile sunt foarte sensibile la atacul ciupercilor, al paduchilor si al paianjenului rosu, acestea fiind cauzele principale pentru care, de multe ori, ele nu rezista in timp. Interventia cu substante fungicide, insecticide si acaricide trebuie sa se produca cat mai curand dupa depistarea infestarii.

Inmultire:
Begonia se inmulteste prin prelevarea butasilor de tulpina semilemnificati, dupa perioada de inflorire, care se introduc in substrat de propagare. Dupa aparitia radacinilor se planteaza oblic in pamant pentru a se pastra integritatea radacinilor noi, care sunt foarte casante. In timp, butasii se vor
indrepta pe tutori.
Begonia este o planta decorativa atat ca planta singulara, cat si in aranjamente combinate.

Saintpaulia, violeta africana


Violeta africana, denumita stiintific "Saintpaulia", este una din cele mai populare plante cu flori pentru spatiile de interior, disponibila tot timpul anului. Denumita impropriu si "Violeta de Parma", ea este o planta iubita si apreciata de oameni de toate varstele si constituie un cadou cu succes
garantat in orice ocazie.
Violetele se adapteaza usor in orice spatiu, sunt mici de statura si ne incanta cu florile lor ce apar la cateva luni.
Exista multe varietati de violete africane, de marime mica sau mare, cu flori intr-o singura culoare sau bicolore, cu floarea simpla sau batuta.

Lumina:
Sunt plante ce iubesc lumina, dar fara soare direct. Petiolul (codita frunzei) si culoarea intunecata a frunzei semnifica lumina prea scazuta. Soarele direct provoaca arsuri ale frunzelor. O fereastra orientata spre nord este cea mai buna locatie pentru violete. Pentru o crestere echilibrata, se recomanda rasucirea periodica cu 90 grade a ghiveciului.
Se adapteaza bine la lumina artificiala, in special la cea fluorescenta, cu conditia asigurarii unui iluminat suficient, pentru min. 15 ore pe zi.

Temperatura:
Violetele cresc bine la temperaturi cuprinse intre 16 si 22 grade celsius. In cazul amplasarii la fereastra, se va evita racirea peste noapte, iar atunci cand este necesar, se vor pune paravane din carton intre planta si geam. Daca temperatura este mai ridicata, trebuie crescuta si umiditatea
atmosferica din jurul plantei.

Umiditate:
Umiditatea atmosferica ridicata este benefica violetelor. Pentru completarea umiditatii atmosferice, se poate amplasa ghiveciul pe o farfurioara cu pietris umed, dar fara a tine ghiveciul in strat de apa.

Sol:
Este necesar un substrat bine drenat, cu continut ridicat de substante organice, usor acid. Ghiveciul trebuie sa aiba orificii de drenare, iar planta trebuie pozitionata cu frunzisul deasupra ghiveciului, pentru evitarea ruperii frunzelor. Se replanteaza anual.

Udare:
Frecventa udarilor si cantitatea de apa utilizata variaza in functie de substratul folosit, de marimea ghiveciului, de drenaj si de conditiile mediului ambiant. Se va utiliza numai apa la temperatura camerei. Se uda alternativ, doua udari la rand in farfurioara, o udare pe sol in partea superioara.

Pentru udarea in farfurioara se umple farfurioara cu apa si se asteapta pina cand pamintul de la suprafata devine umed. Se indeparteaza apoi restul de apa din farfurioara. Intre doua udari se asteapta pana cand pamintul de la suprafata se usuca usor.
Udarea periodica pe sol in partea superioara este necesara pentru a evita acumularea sarurilor minerale la suprafata pamintului in concentratie prea mare. Se fertilizeaza lunar vara, deloc iarna. De evitat udarea frunzelor, chiar si stropirea lor accidentala: pete dizgratioase vor aparea in curand pe
suprafata frunzei atinsa de apa!

Inmultire:
Se inmulteste prin prelevarea frunzelor mature (dar nu batrane), care se planteaza in substrat de propagare. Dupa cca. 4-6 saptamani apar radacinile, iar frunzele noi dupa inca 4-8 saptamani. Dupa ce frunzele noi cresc, se replanteaza in ghiveci mai mare.
Nu uitati: orice spatiu interior in care ne petrecem mai mult de o ora pe zi este necesar sa fie ambientat cu plante naturale decorative, pentru o calitate mai buna a aerului pe care il respiram si pentru o atmosfera mai buna a mediului in care stam.
Aceasta pentru ca plantele naturale purifica aerul de noxe (praf, emisii chimice din mobilier si mocheta), combat uscaciunea aerului, maresc randamentul in munca prin senzatia de confort pe care o induc

Schefflera- arborele umbrela



Schefflera este cunoscuta popular si sub numele de arborele umbrela, datorita frunzelor palmate care sugereaza imaginea unei umbrele. O alta denumire sub care mai este cunoscuta aceasta specie este ,,Aralia stralucitoare”, datorita faptului ca face parte din familia Araliaceae.
Este o specie originara din zonele tropicale ale globului, din Australia, Taiwan si altele. Genul Schefflera cuprinde cca 150 de specii de arbusti si arbori, care in locurile de origine ating inaltimi de 25-30 m.
Arborele umbrela este o planta vesnic verde. Se inscrie printre putinele specii care se mentin frumoase chiar si cand sunt amplasate in locuri mai intunecoase. Ea nu tolereaza actiunea directa a razelor solare. Varietatile cu frunze variegate necesita locuri mai luminoase, care le asigura o frumoasa colorare a frunzelor.


Se dezvolta bine in locuri cu temperatura moderata, constanta in jurul valorii de 18-20°C pe perioada verii si 15-17°C iarna. Vara pot fi scoase in aer liber, pe balcoane sau terase unde sunt ferite de soarele direct si de curentii de aer.

Udarea se realizeaza in functie de anotimp si intensitatea de crestere a plantei. Astfel, vara cand planta creste intens, se uda cu cantitati mai mari de apa, astfel incat substratul ei sa fie mentinut in permanenta umed, dar cu atentie sa nu exageram si apa sa balteasca la nivelul radacinilor, lucru daunator pentru planta. Iarna se uda mai rar si cu cantitati mai mici.
Este o planta care se acomodeaza usor cu orice tip de substrat, cu conditia sa se dreneze bine si totodata sa retina suficienta apa sa fie in permanenta reavan. Fertilizarea se poate realiza o data pe luna, cu ingrasaminte cu concentratii reduse de macro si microelemente sau deloc, deoarece planta are tendinta sa creasca prea repede si sa capete aspectul usor etiolat.
In timpul perioadei de vegetatie, planta poate fi ciupita de mai multe ori pentru a stimula ramificarea tulpinii de la baza, si de a obtine aspectul de arbust bine ramificat. In ceea ce priveste taierile severe aplicate primavara in scopul corectarii formei si inaltimii plantei, cele 2 specii au cerinte diferite.
Schefflera arboricola poate fi taiata sever suportand bine aceasta operatie in timp ce Schefflera actinophylla nu tolereaza asemenea interventii.
La plantele mici transplantarea se recomanda a fi realizata in fiecare primavara, in ghivece cu 2-5 cm. mai mari in diametru fata de anteriorul si in amestec proaspat de pamant. La plantele mai mari, transplantarea se realizeaza la 2-3 ani sau doar prin schimbarea pamantului de la suprafata ghiveciului pe 10-15 cm adancime la plantele mari, greu de transplantat.
Inmultirea plantei se realizeaza prin butasi din tronsoane de tulpina, prin marcotaj aerian si prin seminte aduse din locurile de origine, deoarece planta nu infloreste si nu frucrifica in ghiveci.
Daunatorii periculosi care ataca aceste plante sunt paianjenul rosu si paduchele lanos care pot fi compatimiti cu insecticide specifice.
Buna dezvoltare a plantei este conditionata de asigurarea unor conditii optime de vegetatie.
Asigurarea unei umiditati atmosferice ridicate prin pulverizarea apei pe frunze de cateva ori pe saptamana si stergerea frunzelor de praf, cu ajutorul unei carpe umede si moi, vor determina o crestere evidenta cu un aspect deosebit.
Arborele umbrela poate fi asezat singular in locuri spatioase unde ii este evidentiata forma deosebita a frunzelor sau poate fi inclus intr-un aranjament cu alte specii decorative prin frunze sau prin flori.

Palmier in miniatura Yucca


Este un gen din cele circa 40 de specii originare din America Centrala si India.
Are o tulpina lemnoasa, groasa si aspra, din care se desprind rozete de frunze ascutite, lungi si inguste. Yucca poate fi cultivata si in aer liber, in zone in care temperatura nu coboara sub 10oC. Se recomanda a se planta in sere.
Planta se multiplica prin prelevarea, primavara sau la inceputul verii, de fragmente de tulpina de minimum 10 cm lungime. Ele se trateaza cu pulbere de hormoni rizogeni, apoi se planteaza in ghiveci intr-o pozitie si la o adancime care sa le asigure verticalitatea. Pamantul trebuie sa fie un
amestec de parti egale de turba si nisip grosier. Ghiveciul se acopera cu un clopot de plastic transparent, ferit de lumina directa a soarelui, la 24-27oC. Pamantul trebuie pastrat umed. Clopotul de plastic se indeparteaza dupa ce vlastarele tinere se vad (circa 3 saptamani de la plantare). Apoi, se pune ghiveciul intrun loc luminos.

Codiaeum variegatum (Croton)


Bogata in culori, este o planta deosebit de pretentioasa, iubitoare de caldura, vara necesitand temperaturi de 26-28 grade C, iar iarna
- de 16-18 grade C.
Scaderea temperaturii sub 16 grade C determina defolierea plantei. Trebuie sa o uzi abundent cu apa la temperatura camerei. In incaperile cu atmosfera uscata, pulverizarea frunzelor trebuie facuta zilnic. Inmultirea se face prin fragmente de varf si de ramuri.

IMPORTANT Variatiile bruste de temperatura si curentii de aer ii pot cauza caderea frunzelor.

Caladium bicolor


Frunzele in forma de inima au interiorul patat cu alb si nervurile in nuante de rosu. Fiind o planta cu tuberculi, isi pierde frunzele iarna, pentru ca in aceasta perioada intra in stare de repaus. De aceea, scoate tuberculii si pastreaza-i in nisip uscat pana in februarie-martie, cand poti sa ii plantezi in ghivece, intr-un amestec de turba si pamant de telina.

Dieffenbachia picta (,,Marianne”)


Are frunza ivorie, pastrandu-si culoarea verde pe margine si de-a lungul nervurii mediane. Stropes-te-o abundent tot timpul anului; pe perioada verii, aproape zilnic, pulverizeaza apa pe frunze. O poti inmulti prin varfuri si fragmente de tulpina.


IMPORTANT! Aceasta planta contine un suc otravitor ce cauzeaza inflamatii dureroase in contact cu pielea

Cele mai cunoscute:


Ficus elastica


Desi consuma multa apa, fii atenta la excesul de umezeala si la variatiile bruste de temperatura. Fragmentele de varf cu doua-patru frunze sau cele de tulpina cu una-doua frunze pot fi folosite la obtinerea de noi plante. Tine aceste fragmente cateva minute in apa calduta, apoi pune-le in sticle cu apa sau intr-un amestec de turba cu nisip.


Yucca elephantipes



Desi prefera locurile calduroase, iarna trebuie sa-i asiguri o temperatura mai scazuta de 10grade Vara, se uda de doua ori pe saptamana, iar in timpul iernii - o data sau de doua ori pe luna. Nu te ingrijora daca frunzele de la baza se ingalbenesc si cad, acesta fiind un lucru firesc pe masura ce planta imbatraneste. Curand, vei observa ca apar noi frunze.


Plante exotice pentru casa ta

Florile viu colorate si forma deosebita a inflorescentelor sunt atuurile acestor specii, la fel de frumoase in aranjamente florale, dar si ca plante de ghiveci.

Cum se ingrijesc

- Au nevoie de lumina abundenta, dar difuza. Ideal este sa le asezi in fata unei ferestre orientate spre est, dar fereste-le de razele directe ale soarelui.
- Asigura-le o temperatura constanta (minim 16 grade C in timpul iernii). Variatiile bruste de temperatura si curentii de aer le pot fi fatale.
- Intrucat prefera o atmosfera cu umiditate ridicata, metine pamantul umed prin udari frecvente, dar nu prea abundente (de doua-trei ori pe saptamana vara si o data pe saptamana iarna).
- Curata periodic frunzele cu o carpa umeda si pulverizeaza-le cu apa.
- Obtinerea de noi plante este posibila in special prin divizarea tufei, in momentul replantarii din primavara. Preleveaza portiuni compuse din doua-trei frunze si radacini suficiente. Presara pe taietura un fungicid pe baza de sulf si planteaza-le intr-un amestec poros de pamant, turba si nisip.
-Fertilizarea se poate face de doua ori pe luna, din primavara pana in toamna.


16 plante nelipsite din gradina sau balcon

TRANDAFIRI (Rosa)


Pentru decorarea gradinilor, ca plante de glastra. Arbusti spinosi, cu flori de o mare eleganta, adesea parfumate si extrem de divers colorate. Pot fi plantati atat in locuri insorite, cat si in semiumbra, in soluri bine drenate, fertilizate. Toamna, tulpina se musuroieste, pentru a fi protejata de inghet. Primavara se dezgroapa si se taie la trei-cinci ochiuri. Se inmultesc in special prin butasi.




PANSELUTE (Viola tricolor, varianta maxima)


Pentru decorarea rondurilor, bordurilor, jardinierelor. Plante bienale, de talie mica, cu flori albe, galbene, albastre sau violete, cu petale uni sau bicolore. Prefera locurile cu multa lumina si terenuri bogate in substante nutritive. Infloresc de toamna si pana in luna iunie, anul urmator, avand o inflorire bogata primavara. Se inmultesc prin seminte, semanate afara in iunie-august.





MARGARETE Chrisanthemum leucanthemum


Pentru borduri, amenajarea peluzelor, ca flori taiate. Plante perene, sub forma de tufa, care are in centru flori tubulare galbene si flori albe pe margini. Prefera locurile insorite, cu un sol bogat, bine drenat. Se inmultesc prin seminte si prin divizarea tufelor, la intervale de trei-patru ani. Infloresc din iunie pana in august.


LILIAC Syringa


Pentru decorarea gradinilor, ca floare de glastra. Arbust cu flori placut mirositoare, simple sau batute, de la alb la purpuriu si violet. Planta rustica, care nu necesita conditii speciale, fiind usor

adaptabila. Infloreste la sfarsitul lui aprilie, inceputul lunii mai. Se inmulteste prin seminte,

lastari, drajoni (lastari crescuti din radacina).


STANJENEI Iris germanica


Pentru borduri, ca flori taiate. Exista numeroase soiuri, diferite prin forma, marime si coloritul variat - de la alb, galben si albastru-violet la brun. Pot fi plantati in zone insorite, intrun sol fertil, bine drenat, dar rizomii nu se vor acoperi total in pamant. Infloresc in mai-iunie. Rezista la frig, putand ramane patru-cinci ani in acelasi loc, pana se transplanteaza. Se pot inmulti prin divizarea rizomilor.


PETUNII Petunia


Pentru ronduri, borduri, ghivece si vase suspendate. Plante anuale, cu flori divers colorate, unicolore sau pestrite. Exista soiuri cu flori mari, soiuri pitice si pendule. Prefera locurile insorite si un sol bogat in substante nutritive. Infloresc din iunie pana in toamna. Udatul trebuie sa se faca moderat. Inmultirea se face prin seminte, care se seamana in ladite, in intervalul februarieaprilie.


GALBENELE Calendula officinalis


Pentru ronduri, combinate cu alte plante. Flori anuale si perene, dispuse in inflorescente - cele din

centru sunt purpurii, cele din margine sunt galbene. Se planteaza in zone insorite, pe terenuri calcaroase, bine drenate. Infloresc de primavara pana toamna. Se inmultesc prin seminte, care se seamana afara, pe brazda, din martie si pana in mai.


CIUBOTICA-CUCULUI Primula


Pentru borduri, stancarii; se planteaza pe sub arbori. Este o planta anuala, bienala sau perena, cu frunze dispuse in rozete bazale (specii diferite). Prefera locurile semiumbrite, cu un sol umed si bogat in substante nutritive. In functie de specie, poate in-flori din martie pana in septembrie. Se inmulteste prin seminte sau prin despartirea tufei, la intervale de doi-trei ani.


LALELE Tulipa


Pentru borduri, ca plante pentru ghivece, ca flori taiate. Plante bulboase, cu flori simple, uni sau bicolore, uneori parfumate. Paleta de culori a florilor este vasta. Prefera locurile insorite sau usor

umbrite si solurile lutoase, fertile, bine drenate. Infloresc din martie pana in mai. Dupa ofilirea

florilor, bulbii se dezgroapa si se depoziteaza la racoare si intuneric. Replantarea bulbilor se face in septembrie-octombrie.


IASOMIE (LAMAITA) Philadelphus


Pentru decorarea gradinilor, garduri vii. Arbust cu tufa deasa si inflorire bogata. Florile sunt albe, rareori galbui, mari, puternic mirositoare. Nu suporta locurile umbroase, prefera terenurile expuse la soare. Are nevoie de un pamant afanat, bine drenat. Infloreste de primavara pana vara. Se inmulteste usor prin butasi.


MUSCATE Pelargonium


Pentru decorarea gradinilor, a interioarelor si balcoanelor. Plante perene, cu tulpini suculente,

frunze cu miros puternic si flori divers colorate. Prefera locurile insorite, dar racoroase si aerisite, precum si solurile bogate. Trebuie udate din abundenta. Infloresc atat vara, cat si iarna. Se inmultesc prin butasi si seminte.


OCHIUL-BOULUI Callistephus chinensis


Pentru peluze, ca floare de glastra. Planta anuala, cu flori simple sau batute, divers colorate - de la alb la rosu si de la albastru la violet inchis. Prefera locurile insorite, cu soluri argilo-nisipoase. Este o planta iubitoare de apa, dar nu suporta stagnarea acesteia. Infloreste din vara pana in toamna. Se inmulteste prin seminte.


CARCIUMARESE Zinnia elegans


Pentru ronduri, ca flori taiate. Plante anuale, cu flori de toate nuantele (mai putin albastru), dispuse pe tulpini inalte (pot ajunge si la 1m). Prefera terenurile insorite. Nu sunt foarte pretentioase in ceea ce priveste calitatea solului. Prefera o udare abundenta, dar sunt rezistente si la seceta. Se inmultesc prin seminte.


GAROFITE Dianthus barbatus


Pentru amenajarea gradinilor, jardiniere, ca flori taiate. Plante bienale, cu flori mici, simple

sau duble, dispuse in inflorescente colorate variat (de la alb la purpuriu).Prefera terenurile argilo- nisipoase si insorite. Infloresc din mai pana in iunie. In perioada de iarna rezista bine afara. Se inmultesc prin seminte.


NARCISE Narcissus

Pentru borduri, ca flori taiate, plante pentru ghivece. Plante perene, cu bulbi. Florile sunt simple sau duble, parfumate, colorate in alb, galben sau portocaliu. Infloresc de la inceputul lui martie pana in aprilie. Bulbii se planteaza in soluri argilonisipoase, bogate in humus. Nu suporta excesul de umiditate. Este bine ca, la trei-patru ani, bulbii sa fie scosi dupa inflorire si sa fie replantati toamna.


CRAITE Tagetes


Pentru ronduri, borduri, jardiniere, ca flori taiate. Plante anuale, cu un miros specific puternic si flori galbene, portocalii, uneori cu petale rosii-maro. Plante putin pretentioase, care suporta si semiumbra. Este indicat sa fie udate moderat. Se inmultesc prin seminte. Infloresc de la inceputul verii pana toamna.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu