Dragii mei,


"Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar." - Peter O'Toole


MOTTOUL după care mă ghidez în viaţă:,,Păşeşte drept înainte şi dacă pământul pe care-l cauţi nu există încă, fii sigură că Dumnezeu îl va crea într-adins pentru aţi răsplăti îndrăzneala,, (Regina Izabela)


Sunteţi curioşi să mă cunoaşteţi pentru a şti cu cine staţi de vorbă, pe cine vizitaţi şi ce am de spus, de oferit şi cu ce vă pot impresiona... Evident, sunt reacţii fireşti de început.

De când mă ştiu îmi place să scriu şi să citesc, îmi place muzica… Literele se adună pe foaia de hârtie, se grupează şi încep să curgă, se rup în bucăţi, se amestecă cu trăiri, sentimente şi îşi caută drumul spre suflet. Ele sunt o parte din viata mea... M-am aşezat pe marginea mea de vis, în colţul meu de Rai şi am început să scriu cu vorbe rupte din suflet. Sădesc în fiecare zi speranţe în grădina sufletului meu. Le ud cu dragoste şi le stropesc cu raze de dor şi încredere, le protejez pe timp de furtună cu vise, gânduri îndrăzneţe, năzuinţe şi promisiuni ţinute cu dinţii până în ultimele clipe ale vieţii! Las totul să curgă de la sine, iar tot ceea ce am de făcut este să sper că pe harta călătoriei prestabilite, există şi locuri bune, locuri de unde pot aduna cunoştinţe, unde pot lua naştere bunătatea, bunăstarea iar la final să trag linie şi să fiu mulţumită de tot ce am făcut.

Vă aştept cu drag pentru a ne cunoaşte mai bine! Georgeta.
marți, 21 iunie 2011

Spatiphyllium


Spatiphyllium - planta care purifica aerulSpatiphyllium, aceasta planta atat de delicata si de eleganta, nu inceteaza sa ne uimeasca cu proprietatile ei iesite din comun. Supranumita si ,,Crinul pacii”, este o planta care purifica aerul, care absoarbe noxele din mediul inconjurator, care ne fereste de efectele nocive ale fumului de tigara. Este planta ideala pentru birou,
dar si pentru resedinte, in special in dormitor.

Denumirea speciei vine din limba greaca, unde ,,spath” inseamna teaca florala si ,,phillon” inseamna frunza.

Planta se prezinta ca o tufa cu numeroase frunze lungi, lanceolate, cu varful ascutit, de un verde stralucitor, gofrate si usor ondulate pe margini, cu nervura centrala viguroasa iar cele laterale subtiri si curbate. Floarea delicata, alba, este formata din spata alba lanceolata si din spadicele crem carnos, asemanator cu un stiulete de porumb in miniatura. Dupa circa 3 saptamani de la inflorire, culoarea spatei vireaza spre verde, durata ei pe planta prelungindu-se apoi cu alte 5-6 saptamani.
In cadrul speciei exista cultivaruri (subspecii):
- de talie mica, pana la 30 cm. (Spatiph. ,,Chopin”, Spatiph. ,,Quatro”);
- de talie mijlocie intre 30 si 60 cm. (Spatiph. ,,Cupido”);
- de talie mare, peste 60 cm. (Spatiph. ,,Macho”, Spatiph."Claudius”, Spatiph. ,,Sensation”);
- de talie foarte mare, peste 150 cm. (Spatiph. ,,Jumbo”, Spatiph. ,,Giant”).

Spatiphyllium este o planta cu vegetatie permanenta, care infloreste in general primavara si toamna. Vara prefera temperaturi moderate si semiumbra, iar iarna trebuie sa i se asigure spatii calduroase. Nu suporta soarele direct, care ii provoaca arsuri pe frunze.

Spatiphyllium este o specie care necesita cantitati mari de apa.

Pamantul trebuie mentinut in permanenta umed, lipsa apei ducand la lasarea frunzelor spre orizontala. Prefera o atmosfera umeda, de aceea este bine sa fie pulverizat zilnic cu apa pe frunze, in ploaie fina.

Pamantul trebuie sa fie fibros, poros, sa se dreneze usor dar in acelasi timp sa aiba capacitate mare de retinere a apei. Substratul poate fi alcatuit dintr-un amestec de pamant de frunze, turba, ace de brad, mranita bine descompusa si nisip.

Cand plantele au crescut foarte mari si nu mai au loc sa se dezvolte in ghiveciul in care sunt, atunci fie se transplanteaza primavara intr-un ghiveci mai mare, fie se scot din ghiveciul respectiv, se despart in mai multe segmente si fiecare este plantat intr-un ghiveci separat. Dupa despartirea tufei, inflorirea este mult diminuata.

Planta poate fi usor atacata de paianjenul rosu sau de paduchii de frunze. Pentru a evita acest lucru ghiveciul se poate aseza pe un strat de pietris umed, iar dupa semnalarea atacului trebuie aplicate solutii de tratament procurate de la farmacia fitosanitara.

Planta se preteaza a fi asezata in camere cu expunere nordica sau estica, la birou sau in dormitor. Ea va asigura un aer curat, lipsit de noxe, si ne va sustine moralul in zilele mohorate prin frumusetea sa delicata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu