Dragii mei,


"Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar." - Peter O'Toole


MOTTOUL după care mă ghidez în viaţă:,,Păşeşte drept înainte şi dacă pământul pe care-l cauţi nu există încă, fii sigură că Dumnezeu îl va crea într-adins pentru aţi răsplăti îndrăzneala,, (Regina Izabela)


Sunteţi curioşi să mă cunoaşteţi pentru a şti cu cine staţi de vorbă, pe cine vizitaţi şi ce am de spus, de oferit şi cu ce vă pot impresiona... Evident, sunt reacţii fireşti de început.

De când mă ştiu îmi place să scriu şi să citesc, îmi place muzica… Literele se adună pe foaia de hârtie, se grupează şi încep să curgă, se rup în bucăţi, se amestecă cu trăiri, sentimente şi îşi caută drumul spre suflet. Ele sunt o parte din viata mea... M-am aşezat pe marginea mea de vis, în colţul meu de Rai şi am început să scriu cu vorbe rupte din suflet. Sădesc în fiecare zi speranţe în grădina sufletului meu. Le ud cu dragoste şi le stropesc cu raze de dor şi încredere, le protejez pe timp de furtună cu vise, gânduri îndrăzneţe, năzuinţe şi promisiuni ţinute cu dinţii până în ultimele clipe ale vieţii! Las totul să curgă de la sine, iar tot ceea ce am de făcut este să sper că pe harta călătoriei prestabilite, există şi locuri bune, locuri de unde pot aduna cunoştinţe, unde pot lua naştere bunătatea, bunăstarea iar la final să trag linie şi să fiu mulţumită de tot ce am făcut.

Vă aştept cu drag pentru a ne cunoaşte mai bine! Georgeta.




vineri, 27 aprilie 2018

Excursie in Grecia la Mănăstirile de la Meteora.

Între cer și pământ
Este un puternic și important centru monahal încă din secolul al XI-lea, dar și un obiectiv turistic ce atrage o mulțime de vizitatori din toată lumea datorită unicii păduri de stânci ce există acolo.
Meteora este o zonă formată din stânci, în vârful cărora se află mănăstiri, schituri și chilii. Este situată în centrul Greciei și se înalță deasupra orașului Kalambaka.
Peisajul unic în lume este greu de descris în cuvinte sau de imaginat, așa că fotografiile sper să vă ajute! Există acolo peste 1000 de stânci înălțătoare, foarte abrupte, care își au istoria cu peste 60.000.000 de ani în urmă.
Viața monahală a început la Meteora în jurul secolului al IX-lea. Sfântul Atanasie fiind nevoit să plece de pe Sfântul Munte Athos, vine aici în anul 1334 cu alți călugări și începe să ridice pe o stâncă la 613 m altitudine o mănăstire. Este vorba de Mănăstirea Marele Meteor care poate fi vizitată și astăzi.
În timp, pe mai multe stânci din zonă au fost înălțate lăcașe de cult de o importantă valoare spirituală care au apărat ortodoxia și în vremuri mai puțin blânde. Chiar nu îmi pot imagina cum au fost construite aceste mănăstiri în vremea în care nu existau scări sau căi de acces ușoare. Chiar și așa, în secolul XVII erau construite peste 20 de mănăstiri. Din păcate, astăzi doar șase mai sunt locuite. Călugării și maicile păstrează cu mare dragoste și grijă obiecte de cult, importante icoane, opere de artă, fresce de mare valoare, moaște ale sfinților etc. Aceștia se roagă încontinuu, țin posturile și se luptă pentru supraviețuire. Atunci când ajungeți la Meteora încercați să vă gândiți și la modul de viață al monahilor, nu numai la peisajele care oricum vă vor tăia respirația.
Este construită pe o stâncă spectaculoasă, la 613 m deasupra nivelului mării, fiind cea mai mare. Pentru a ajunge acolo trebuie să urcați 115 trepte destul de abrupte, dar priveliștea merită cu siguranță efortul. Până în anul 1923, accesul se făcea pe scări, cu sfoara sau cu plasa. Ulterior, s-au construit tuneluri în stâncă și trepte pentru vizitatori. Marele Meteor este una dintre cele mai vizitate mănăstiri. Încă din parcare, comercianții vă vor atrage cu obiecte religioase, cărți și DVD-uri cu informații despre întregul complex monahal. Chiar și sus în interior există un magazin cu multe produse și suveniruri. Oferta este variată, aveți de unde alege. Biserica se află chiar în centrul clădirilor și are o lungime de 42 m și o înălțime de 24 m. În complex există și un muzeu, în locul fostei Trapeze, care adăpostește obiecte prețioase, printre care: icoane, cruci, epitafuri, potire sfinte, evanghelii etc. Patrimoniul mănăstirii cuprinde și o bibliotecă cu peste 600 de manuscrise, volume vechi etc.
Zidurile lăcașelor de cult sunt construite la marginea stâncii, chiar lângă prăpastie. Există o mică taxă de intrare (de câțiva euro) la fiecare. Femeile trebuie sa aibă fusta peste genunchi și umerii acoperiți, iar bărbații pantaloni peste genunchi (dacă nu aveți, veți primi la intrare). Această ținută este obligatorie!