Dragii mei,


"Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar." - Peter O'Toole


MOTTOUL după care mă ghidez în viaţă:,,Păşeşte drept înainte şi dacă pământul pe care-l cauţi nu există încă, fii sigură că Dumnezeu îl va crea într-adins pentru aţi răsplăti îndrăzneala,, (Regina Izabela)


Sunteţi curioşi să mă cunoaşteţi pentru a şti cu cine staţi de vorbă, pe cine vizitaţi şi ce am de spus, de oferit şi cu ce vă pot impresiona... Evident, sunt reacţii fireşti de început.

De când mă ştiu îmi place să scriu şi să citesc, îmi place muzica… Literele se adună pe foaia de hârtie, se grupează şi încep să curgă, se rup în bucăţi, se amestecă cu trăiri, sentimente şi îşi caută drumul spre suflet. Ele sunt o parte din viata mea... M-am aşezat pe marginea mea de vis, în colţul meu de Rai şi am început să scriu cu vorbe rupte din suflet. Sădesc în fiecare zi speranţe în grădina sufletului meu. Le ud cu dragoste şi le stropesc cu raze de dor şi încredere, le protejez pe timp de furtună cu vise, gânduri îndrăzneţe, năzuinţe şi promisiuni ţinute cu dinţii până în ultimele clipe ale vieţii! Las totul să curgă de la sine, iar tot ceea ce am de făcut este să sper că pe harta călătoriei prestabilite, există şi locuri bune, locuri de unde pot aduna cunoştinţe, unde pot lua naştere bunătatea, bunăstarea iar la final să trag linie şi să fiu mulţumită de tot ce am făcut.

Vă aştept cu drag pentru a ne cunoaşte mai bine! Georgeta.




sâmbătă, 10 februarie 2018

8 CONTROALE MEDICALE CE TREBUIE FĂCUTE ANUAL

In fiecare an, avem nevoie de cateva controale obligatorii.  
  
Iata 8 dintre cele mai importante teste medicale pe care trebuie sa le facem cel putin o data pe an.  
  
1. Controlul ginecologic. Pentru orice femeie, un consult ginecologic pe an este obligatoriu. In cadrul acestuia, sunt necesare testul Babes Papanicolau, o ecografie a aparatului genital si o ecografie a sanilor. Vizita la medicul ginecolog se face dupa terminarea menstruatiei. Testul Babes Papanicolau nu da vreun diagnostic, dar va include sau nu intr-o categorie de risc in ceea ce priveste cancerul de col uterin, a doua cauza de mortalitate prin cancer in randul femeilor. 
  
2. Pielea nu este doar organul care trebuie sa fie perfect ca sa aratati bine. Controlul dermatologic se face o data pe an, si trebuie sa includa neaparat o examinare cu dermatoscopul a tuturor alunitelor de pe corp. Cancerul de piele, melanomul, are cea mai rapida dezvoltare dintre toate tipurile de cancer cunoscute. Statisticile arata ca, zilnic, o femeie cu varsta intre 20 si 29 de ani este diagnosticata cu cancer de piele. Melanomul este mai frecvent intalnit la aceasta categorie de varsta decat cancerul mamar. 
  
3. Tot o data pe an sunt indicate testele uzuale de sange. In cadrul acestor teste uzuale, specialistii va recomanda sa includeti si analizele pentru depistarea hepatitei B si C, chiar daca nu sunt decontate de casa de asigurari. Aceste tipuri de hepatita evolueaza fara semne si de cele mai multe ori sunt descoperite cand boala se afla in faza cronica si poate genera complicatii severe de tipul cirozei sau al cancerului de ficat. Hepatita B spre exemplu este de 100 de ori mai contagioasa decat HIV, iar virusul poate supravietui inclusiv in afara corpului pana la 2 saptamani. 
  
4.Controlul tiroidei. Oboseala, durerea, constipatia, cresterea in greutate brusca sau, din contra, imposibilitatea de a te ingrasa arata semne clare a ineficientei glandei tiroide. Verificarea consta in palparea zonei tiroidei si in efectuarea unei analize de sange. Astfel, vei putea impiedica dezvoltarea unor probleme mai grave precum obezitate sau tulburari de memorie, prezenta gusei endemice. 
  
5. Controlul stomatologic. Stiai ca multe dintre bolile inimii apar din cauza problemelor dintilor? Din pacate, doctorii ne avertizeaza ca daca avem carii si tartru, sansele sa avem probleme cardiace sunt destul de mari. 
  
Mai mult decat atat problemele dentare cauzeaza afectiuni ale stomacului. In plus, o dantura neingrijita, cu tartru si carii poate provoca mirosul neplacut al respiratiei. 
  
6. Indiferent ca porti sau nu ochelari, ca lucrezi sau nu la calculator, ca te ustura ochii sau nu, mergi anual la un consult oftalmologic. Astfel, in cazul in care sunt probleme, exista sanse sa le poti corecta. Nu iti fie teama ca vei fi obligata sa porti ochelari deoarece, in cazul in care ai oarecare probleme de vedere, exista varianta lentilelor de contact. 
  
7. Dupa 40 de ani, ecografia Doppler, un mod de investigare a aparatului cardiovascular, e necesara si ea o data pe an, dar la recomandarea unui medic de familie, care sa precizeze vasele care necesita vizualizarea. Se face cel mai des la nivelul inimii, la gat si la nivelul picioarelor. E utila in conditiile in care mortalitatea prin boli cardiovasculare se afla pe primul loc in Romania. In tara noastra, 40 din 100 de persoane investigate sufera de boli cardiovasculare. 
  
8. Si o ecografie totala de abdomen e indicata o data pe an. In felul acesta, specialistul in imagistica poate evalua starea si structura fiecarui organ din abdomen, cu exceptia stomacului.