Dragii mei,


"Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar." - Peter O'Toole


MOTTOUL după care mă ghidez în viaţă:,,Păşeşte drept înainte şi dacă pământul pe care-l cauţi nu există încă, fii sigură că Dumnezeu îl va crea într-adins pentru aţi răsplăti îndrăzneala,, (Regina Izabela)


Sunteţi curioşi să mă cunoaşteţi pentru a şti cu cine staţi de vorbă, pe cine vizitaţi şi ce am de spus, de oferit şi cu ce vă pot impresiona... Evident, sunt reacţii fireşti de început.

De când mă ştiu îmi place să scriu şi să citesc, îmi place muzica… Literele se adună pe foaia de hârtie, se grupează şi încep să curgă, se rup în bucăţi, se amestecă cu trăiri, sentimente şi îşi caută drumul spre suflet. Ele sunt o parte din viata mea... M-am aşezat pe marginea mea de vis, în colţul meu de Rai şi am început să scriu cu vorbe rupte din suflet. Sădesc în fiecare zi speranţe în grădina sufletului meu. Le ud cu dragoste şi le stropesc cu raze de dor şi încredere, le protejez pe timp de furtună cu vise, gânduri îndrăzneţe, năzuinţe şi promisiuni ţinute cu dinţii până în ultimele clipe ale vieţii! Las totul să curgă de la sine, iar tot ceea ce am de făcut este să sper că pe harta călătoriei prestabilite, există şi locuri bune, locuri de unde pot aduna cunoştinţe, unde pot lua naştere bunătatea, bunăstarea iar la final să trag linie şi să fiu mulţumită de tot ce am făcut.

Vă aştept cu drag pentru a ne cunoaşte mai bine! Georgeta.




vineri, 8 iulie 2011

CUM SCĂPĂM DE MELCII FĂRĂ CASĂ DIN GRĂDINĂ


Limacsii (melcii fara cochilie) din gardina ta pot aduce pagube insemnate pentru ca se hranesc cu frunzele, radacinile, tuberculii sau chiar fructele diverselor plante, in care sapa cavitati si galerii. Intr-adevar, exista tot felul de produse pe piata pentru combaterea acestor melci de gradina, insa unele dintre ele ar putea fi toxice pentru plante si animalele de companie.
Va prezentam cateva metode ecologice, la indemana, pentru a indeparta limacsii din gradini:


Capcane pentru limacsi si melci de gradina


* ghivece intoarse: plasati in locurile umbroase, ferite din gradina, ghivece din ceramica asezate cu gura in jos, sprijinite pe o piatra, astfel incat sa ramana un spatiu prin care limacsii pot patrunde in interior. In fiecare dimineata se indeparteaza limacsii din interior, si se aseaza la loc
* recipiente cu bere: se aleg cutii goale de conserve (destul de inalte, cum sunt cele de legume) si se ingroapa, astfel incat deschiderea sa fie la acelasi nivel cu solul. Se umplu cam o treime cu bere. Limacsii sunt atrasi de bere, si zilnic vom gasi numerosi „amatori” inecati in cutie. Periodic se completeaza cu bere. Nu conteaza marca.


Bariere pentru limacsi si melci de gradina


* praf de var: in jurul zonei pe care dorim sa o protejam, se traseaza o dara de var lata cam de 2-3 cm. Metoda este putin eficienta in perioadele ploioase.
* benzi de cupru: o sarma de cupru se infasoara de mai multe ori in jurul unui ghiveci; melcii nu se vor apropia de ghiveciul respectiv.
* alge de mare: metoda se adreseaza in primul rand locuitorilor din apropierea litoralului; algele sunt un repelent natural pentru limacsi, se pot folosi ca strat de mulcit in jurul tufelor. Pe langa actiunea lor de indepartare a acestor daunatori, algele sunt si un bun fertilizator al solului.
* pamant de diatomee: se cumpara de la florarii, datorita structurii lui granulate este folosit in amestec cu pamantul de flori, pentru a realiza compozitii de soluri bine drenate si aerisite. Un strat subtire de pamant de diatomee se poate aseza intre flori, limacsii nu vor trece peste el; metoda da rezultate bune pe timp uscat.
* fasii de plastic negru: se fixeaza pe suprafata solului cu ajutorul unor tarusi subtiri fasii late de plastic negru (asemanator sacilor menajeri). In zilele insorite de vara, plasticul se incinge atat de tare incat daca un limax imprudent trece peste aceste fasii va ramane pe ele, ars.

Scormoneste pamantul primavara

Limacsii isi ascund ouale in pamant. Femela depune ouale intr-o mica groapa pe care o sapa singura. Dupa ce a depus pana la 70 oua, cu coaja tare, le acopera bine pentru le asigura umiditatea necesara dezvoltarii si pentru a le proteja de alte vietati. De aceea, este bine ca primavara sa ari sau sa sapi pamantul. Ouale si larvele vor sfarsi uscandu-se din cauza expunerii.

2 Cultiva plante evitate de melci

Exista anumite plante pe care melcii le evita. Printre acestea se numara: ghimbir, usturoi, menta, arpagic, varza rosie, salvie, floarea-soarelui, chimen, cicoare sau andiva. Este indicat sa cultivi aceste plante in jurul gradinii tale sau in preajma legumelor care pot fi atacate de melci, pentru a impiedica infiltrarea lor.

3 Arunca zatul de la cafea in gradina

Melcii fara cochilie nu suporta cofeina din cafea. Daca observi ca florile sau legumele tale sunt atacate de limacsi, varsa cafeaua pe care n-ai mai baut-o impreuna cu zatul direct pe pamant, in jurul plantelor. De asemenea, cafeaua turnata peste compost, ajuta la descompunerea si imbunatatirea calitatii acestuia.

4 Creeaza o suprafata abraziva in jurul plantelor afectate

Limacsilor nu le plac suprafetele abrazive si de regula le evita. Poti sa pui in jurul plantelor afectate coji de oua sfaramate, rumegus, pamant cu diatomee (pe care il poti cumpara din florarii) sau cenusa. Melcii vor evita aceste suprafete, astfel ca planta va fi crutata.

5 Pune banda de cupru printre plante

Banda de cupru, uda sau uscata, este una dintre cele mai eficiente bariere de protective impotriva limaxului. Atunci cand melcul intra in contact cu o astfel de banda se produce o reactie toxica, asemenea unui soc electric. Atentie insa, banda trebuie sa aiba o latime de circa 5 cm pentru a putea fi eficienta.

6 Fixeaza tarusi cu fasii de plastic negru

O alta “capcana” pentru melcii fara cochilie sunt fasiile din plastic negru (asemanator sacilor menajeri) care, pe timp de vara, se incing foarte tare astfel ca melcii care trec peste ele raman lipiti. Este indicat sa folosesti benzi mai groase pe care sa le fixezi pe suprafata solului cu ajutorul unor tarusi subtiri.

7 Imprastie alge de mare

Daca locuiesti in apropierea litoralului, poti sa folosesti alge de mare pentru a te apara de melcii fara cochilie. In plus, pe langa actiunea lor de indepartare a acestor daunatori, algele sunt si un bun fertilizator al solului.

8 Apeleaza la castravete

O alta solutie de a alunga melcii din gradina ta este sa pui intr-o farfurie de tabla cateva felii de castravete. Chimicalele din castravete reactioneaza cu aluminiul farfuriei si emana un miros imperceptibil pentru oameni dar neplacut pentru daunatorii ce vor elibera zona.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu