Dragii mei,


"Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar." - Peter O'Toole


MOTTOUL după care mă ghidez în viaţă:,,Păşeşte drept înainte şi dacă pământul pe care-l cauţi nu există încă, fii sigură că Dumnezeu îl va crea într-adins pentru aţi răsplăti îndrăzneala,, (Regina Izabela)


Sunteţi curioşi să mă cunoaşteţi pentru a şti cu cine staţi de vorbă, pe cine vizitaţi şi ce am de spus, de oferit şi cu ce vă pot impresiona... Evident, sunt reacţii fireşti de început.

De când mă ştiu îmi place să scriu şi să citesc, îmi place muzica… Literele se adună pe foaia de hârtie, se grupează şi încep să curgă, se rup în bucăţi, se amestecă cu trăiri, sentimente şi îşi caută drumul spre suflet. Ele sunt o parte din viata mea... M-am aşezat pe marginea mea de vis, în colţul meu de Rai şi am început să scriu cu vorbe rupte din suflet. Sădesc în fiecare zi speranţe în grădina sufletului meu. Le ud cu dragoste şi le stropesc cu raze de dor şi încredere, le protejez pe timp de furtună cu vise, gânduri îndrăzneţe, năzuinţe şi promisiuni ţinute cu dinţii până în ultimele clipe ale vieţii! Las totul să curgă de la sine, iar tot ceea ce am de făcut este să sper că pe harta călătoriei prestabilite, există şi locuri bune, locuri de unde pot aduna cunoştinţe, unde pot lua naştere bunătatea, bunăstarea iar la final să trag linie şi să fiu mulţumită de tot ce am făcut.

Vă aştept cu drag pentru a ne cunoaşte mai bine! Georgeta.




marți, 12 iulie 2011

Bucataria in aer liber




bucataria in aer liberUnii dintre proprietarii de case pe pamant si-au amenajat in spatiul exterior o bucatarie completa, permanenta, altii preferand traditionalul gratar, pus in fucntiune ocazional. In ambele cazuri, planificarea practica face gatitiul in aer liber mai eficient si mai placut, fie ca este vorba despre familie, fie despre vizitatori.

Mai intai de toate decideti ce caracteristici doriti sa aiba zona dedicata gatitului. Poate ca un simplu gratar nu va multumeste, ci doriti o amenajare elaborata, care sa includa o chiuveta si un frigider. Poate chiar si o masina de spalat vase. In acest caz, aparatele electrocasnice trebuie protejate impotriva conditiilor de mediu nefavorabile - amplasati, deci, centrul de gatit intr-o zona acoperita.

Daca preferati simplitatea si alegeti un gratar, aceasta alegere cere si ea luarea catorva decizii: gratarul poate fi cu carbuni, cu propan lichid sau cu gaz natural. Gratarele cu carbuni sunt mai putin costisitoare; iar cele cu gaz natural sunt cele mai scumpe. Numarul de arzatoare si caracteristici, cum ar fi: o aprindere piezoelectronica pe baza de baterie sau un sistem de protectie la flacara implica o crestere a costurilor, de asemenea. In functie de buget, puteti alege o serie de accesorii, cum ar fi: rotisoare, arzatoare laterale, cuptoare de fum sau elemente de incalzire detasabile, termometru montat pe capac, tava de colectare a grasimii etc.

Alegeti suprafata care urmeaza a fi dedicata gatirului. Aceasta poate fi situata in apropierea casei sau departe de ea. Ambele variante prezinta avantaje. O zona de gatit aflata langa casa prezinta avantajul accesului rapid la bucataria interioara, una aflata la departare protejeaza interiorul locuintei de fum si caldura. Atunci cand alegeti locatia aveti in vedere si faptul ca bucatariile in aer liber elaborate necesita racordarea la utilitati (gaz, electricitate, apa), astfel ca este mai putin scump si mai usor sa aveti o astfel de bucatarie cat mai aproape de casa.

In general, cand amenajati orice spatiu exterior pentru gatit, asigurati-va ca toate instrumentele - inclusiv platouri de servit, spatule, cutite, clesti etc. - sunt la indemana bucatarului, prin instalarea de rafturi, dulapuri si dispozitive de atarnare a obiectelor casnice. Trebuie sa aveti in vedere atat produsele alimentare prime cat si cele finite - pentru depozitatea acestora un carucior pe rotile s-ar putea sa fie suficient. Drumul de la bucatarie la suprafata de gatit (gratar) trebuie sa fie in permanenta liber. Dotarea cu un stingator este o masura de precautie binevenita, de asemenea.

Materialul din care este confectionat blatul de lucru trebuie sa fie rezistent la diferite conditii de mediu. Ploaia, zapada, lumina soarelor pot decolora, pata sau produce putregai pe suprafata de lucru, astfel ca alegerea acesteia trebuie facuta cu mare grija. Placile din beton sau materialele naturale, cum ar fi piatra sau ardezia reprezinta bune optiuni - piatra poroasa etansata, de ex., previne formarea petelor de grasime. Evitati sa folositi blaturile laminate, cu exceptia cazurilor in care bucataria este amplasata in zone foarte bine protejate, cum ar fi o terasa inchisa, deoarece expunerea la intemperii poate cauza deteriorarea acestora. Ganditi-va de doua ori inainte de a folosi lemn de tec sau alt tip de lemn rezistent la putrezire, pentru blatul de lucru, pentru ca lemnul poate deveni purtatorul unor bacterii.

Cu toate acestea, lemnul rezistent la putrezire, cum este: mahonul, cedrul, santalul sau tecul reprezinta alegerea potrivita pentru confectionarea dulapurilor. Celelalte tipuri de lemn trebuie etansate, date cu bait sau vopsite. Placile de OSB, care sunt facute din fibre de lemn aglomerat, sunt, de asemenea, suficient de impermeabile pentru a a servi drept materiale de confectionare a dulapurilor bucatariilor exterioare.

Corina Dovinca
InCasa.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu