Dragii mei,


"Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar." - Peter O'Toole


MOTTOUL după care mă ghidez în viaţă:,,Păşeşte drept înainte şi dacă pământul pe care-l cauţi nu există încă, fii sigură că Dumnezeu îl va crea într-adins pentru aţi răsplăti îndrăzneala,, (Regina Izabela)


Sunteţi curioşi să mă cunoaşteţi pentru a şti cu cine staţi de vorbă, pe cine vizitaţi şi ce am de spus, de oferit şi cu ce vă pot impresiona... Evident, sunt reacţii fireşti de început.

De când mă ştiu îmi place să scriu şi să citesc, îmi place muzica… Literele se adună pe foaia de hârtie, se grupează şi încep să curgă, se rup în bucăţi, se amestecă cu trăiri, sentimente şi îşi caută drumul spre suflet. Ele sunt o parte din viata mea... M-am aşezat pe marginea mea de vis, în colţul meu de Rai şi am început să scriu cu vorbe rupte din suflet. Sădesc în fiecare zi speranţe în grădina sufletului meu. Le ud cu dragoste şi le stropesc cu raze de dor şi încredere, le protejez pe timp de furtună cu vise, gânduri îndrăzneţe, năzuinţe şi promisiuni ţinute cu dinţii până în ultimele clipe ale vieţii! Las totul să curgă de la sine, iar tot ceea ce am de făcut este să sper că pe harta călătoriei prestabilite, există şi locuri bune, locuri de unde pot aduna cunoştinţe, unde pot lua naştere bunătatea, bunăstarea iar la final să trag linie şi să fiu mulţumită de tot ce am făcut.

Vă aştept cu drag pentru a ne cunoaşte mai bine! Georgeta.




marți, 28 iunie 2011

Cum să păcăleşti moartea dacă faci un infarct

Dacă ştiţi care sunt semnele care trădează un infarct, şansele să rămâneţi în viaţă cresc considerabil. Medicii detaliază şapte manifestări la care să fiţi atenţi.

Bărbaţii sunt de două ori mai expuşi riscului de a suferi un infarct miocardic, iar peste 50 de milioane de oameni mor anual în întrega lume din această cauză.

În primele ore după infarct este important să mergeţi la medic pentru a primi de urgenţă un tratament care deschide artera blocată de cheagul de sânge din cauza căruia a apărut infarctul.
O altă soluţie de tratament o reprezintă cardiologia intervenţională.

1. Dureri ale braţelor, spatelui şi gâtului

Infarctul se resimte în partea stângă a toracelui, iar un simptom care trădează acest eveniment este apariţia unei dureri şi disconfort la nivelul braţelor, în special cel stâng. Disconfortul se poate resimţi şi la nivelul spatelui, gâtului şi chiar stomacului.

"Orice durere nou apărută în zona pieptului trebuie evaluată de medic, mai ales dacă aveţi peste 30 de ani. În plus, durerile de la nivelul umerilor şi braţelor trebuie să vă dea de gândit dacă apar la efort sau atunci când trăiţi emoţii intense şi vă obligă să vă opriţi din activitate. De regulă, aceste dureri sunt intense şi durează cel puţin un minut", explică prof. dr. Dan Gaiţă, preşedintele Fundaţiei Române a Inimii.
Junghiurile nu intră în categoria semnelor ce prevestesc infarctul.

2. Dificultăţi de respiraţie
Şi dificultăţile de respiraţie, plus transpiraţia rece şi senzaţia de ameţeală sunt semnele care prevestesc un infarct. Nu trageţi de timp şi apelaţi cât mai repede la serviciile de urgenţă.

3. Lipsă de energie
Este normal să vă simţiţi obosiţi după o zi stresantă de muncă, dar dacă vă simţiţi mai obosiţi şi sleiţi de forţe decât de obicei, există şi riscul să suferiţi de boli de inimă, care să se sfârşească cu un infarct. Asta se întâmplă pentru că, înainte şi în timpul infarctului, inima nu mai pompează sânge corespunzător.

4. Greaţă şi stări de vomă
Stările de greaţă, care vor culmina cu vomă şi paloarea sunt alte semnale de alarmă.
"De obicei, aceste stări sugerează o tulburare digestivă, dar pot prevesti şi un infarct de miocard. Dacă aceste stări sunt însoţite şi de o durere puternică în piept trebuie să apelaţi cât mai repede la medic", recomandă cardiologul Dan Gaiţă.

5. Anxietate

Anxietatea nu este considerată o stare anormală, însă poate fi şi un semn pentru infarct. Dacă vă alarmaţi fără niciun motiv, poate însemna că nervii reacţionează la un surmenaj al inimii.

6. Tulburări de somn
Şi tulburările de somn pot semnala că se apropie un infarct iar ele se pot manifesta şi cu o lună înainte de eveniment. De exemplu, la cei cu apnee în somn, căile respiratorii superioare sunt parţial sau total blocate, respiraţia este întreruptă şi de aceea un infarct este foarte probabil să apară.

"Apneea de somn este o tulburare care creşte riscul de a face boli cardiace (ateroscleroză) şi complicaţii cardiovasculare (infarct)", este de părere medicul cardiolog Dan Gaiţă.

7. Indigestie

Dacă aveţi arsuri la stomac care apar în timpul unei activităţi fizice, nu în timpul mesei, există de asemenea riscul să fi suferit un infarct.

Autor Ramona Dragomir


Infarctul omoară din ce în ce mai puţini oameni


Mortalitatea provocată de infarct a scăzut de la 23%, cât era în anul 2004, la 7%, în anul 2010, în judeţele Mureş, Harghita şi Covasna, arată un studiu prezentat, vineri, în cadrul Conferinţei Naţionale de Cardiologie de la Târgu Mureş.

În lume, un om moare la fiecare minut din cauza infarctului miocardic

Mortalitatea se poate reduce, în medie, cu două procente, dacă ambulanţa ajunge în timp util la pacient şi medicul care acordă primul ajutor intervine corect.

"După zece ani cifrele vorbesc. De la 23% mortalitate ajungem la 7%, ceea ce ne permite să spunem că cetăţeanul român din această zonă a devenit cetăţean european. Poate sunt multe greşeli, poate nu sunt chiar exacte (datele - n.r.), dar parametrii pe care i-am adunat arată o tendinţă clară de îmbunătăţire. Cred că pot să spun că proiectul este finalizat cu success", a spus dr. Imre Bnedek, şeful Clinicii de Cardiologie de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, care a precizat că la nivelul clinicii pe care o conduce, mortalitatea este de 5%.

Crema cardiolgiei din România şi din străinătateCea de-a X-a Conferinţă Naţională de Cardiologie cu participare internaţională, aflată în curs de desfăşurare la Târgu Mureş, este organizată de Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, în colaborare cu Societatea Română de Cardiologie, Societatea Ungară de Cardiologie, Asociaţia Transilvană de Terapie Transvasculară şi Transplant, precum şi de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă.

La conferinţă participă specialişti în domeniu din Ungaria, Italia, Olanda, Austria şi Cehia şi România, printre ei regăsindu-se dr. Dan Deleanu, Preşedintele Societăţii Române de Cardiologie, prof. dr. Merkely Bela, Preşedintele Societăţii Ungare de Cardiologie şi prof. dr. Dieter Glogan, fostul preşedinte al Societăţii Austriece de Cardiologie.

Autor Cristina Lica

Riscul de infarct depinde de cât de repede alergi


Bărbații de vârsta a doua își pot calcula singuri riscul de infarct pe următorii zece ani, după viteza de alergare, spun cercetătorii de la „UT Southwestern Medical Center”.

.Jogging

Studiul a fost efectuat pe un eșantion de 11.000 de bărbați care au fost pacienții unui centru medical din SUA între 1970-1990. Dintre aceștia, 1.106 au murit de atac cerebrovascular și infarct înainte de 2006.

După ce au eliminat alți factori de risc, precum fumatul sau alimentația bogată în grăsimi și sare, oamenii de știință le-au calculat riscul de infarct sau atac cerebral pe următorii zece ani, pe baza vitezei de alergare.

Astfel, un bărbat de 55 de ani care termină 1500 de metri în 15 minute are un risc de infarct de peste 30%. Pe de altă parte, cel care termina aceeași distanță în opt minute are un risc de peste 10%, iar cei care termină cursa în mai puțin de opt minute au un risc de nici 5%.

În cazul celor cu o condiție fizică excelentă, s-a constat un risc minim de infarct, în ciuda factorilor de risc mari.

Autor Cristina Lica

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu