Dragii mei,


"Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar." - Peter O'Toole


MOTTOUL după care mă ghidez în viaţă:,,Păşeşte drept înainte şi dacă pământul pe care-l cauţi nu există încă, fii sigură că Dumnezeu îl va crea într-adins pentru aţi răsplăti îndrăzneala,, (Regina Izabela)


Sunteţi curioşi să mă cunoaşteţi pentru a şti cu cine staţi de vorbă, pe cine vizitaţi şi ce am de spus, de oferit şi cu ce vă pot impresiona... Evident, sunt reacţii fireşti de început.

De când mă ştiu îmi place să scriu şi să citesc, îmi place muzica… Literele se adună pe foaia de hârtie, se grupează şi încep să curgă, se rup în bucăţi, se amestecă cu trăiri, sentimente şi îşi caută drumul spre suflet. Ele sunt o parte din viata mea... M-am aşezat pe marginea mea de vis, în colţul meu de Rai şi am început să scriu cu vorbe rupte din suflet. Sădesc în fiecare zi speranţe în grădina sufletului meu. Le ud cu dragoste şi le stropesc cu raze de dor şi încredere, le protejez pe timp de furtună cu vise, gânduri îndrăzneţe, năzuinţe şi promisiuni ţinute cu dinţii până în ultimele clipe ale vieţii! Las totul să curgă de la sine, iar tot ceea ce am de făcut este să sper că pe harta călătoriei prestabilite, există şi locuri bune, locuri de unde pot aduna cunoştinţe, unde pot lua naştere bunătatea, bunăstarea iar la final să trag linie şi să fiu mulţumită de tot ce am făcut.

Vă aştept cu drag pentru a ne cunoaşte mai bine! Georgeta.




luni, 27 iunie 2011

Alon Gratch: cele 7 atribute masculine



Barbatii folosesc drept scut psihologic cateva atribute masculine pentru a se apara de eventuale deceptii afective. Important este sa le cunoastem si sa stimulam astfel progresul relatiei apropiate din exterior catre interior, de la aparenta la substanta, de la inhibitii ascunse la expunere confortabila.


Rusinea (Barbatii nu plang)

Rusinea este probabil cel mai frecvent motiv pentru care barbatii nu intra in dialoguri despre sentimente. Totusi, mai ales in relatii, aceasta rusine poate fi distructiva deoarece barbatii tind sa proiecteze rusinea resimtita de ei asupra partenerei. Adica ii spun ca nu arata bine, ii cer sa poarte anumite haine sau sa se aranjeze intr-un fel anume atunci cand ies in oras. In acest tip de interactiune barbatul incearca sa scape de sentimentele de rusine fata de propria inadecvare, insistand ca partenera sa fie stralucitoare, astfel incat el sa se simta mai bine in reflectia ei. In aceasta situatie, femeia se simte evaluata, ajungand chiar sa se simta rusinata de propriile imperfectiuni fizice. Orice conflict aparut astfel ar putea fi evitat daca, de la bun inceput, barbatul s-ar cunoaste bine si ar avea capacitatea sa isi evalueze propriile sentimente.


Absenta emotionala (Nu stiu ce simt)

Daca spargerea barierelor rusinii ii ajuta pe toti barbatii sa se deschida, multi dintre ei au o rezistenta mult mai profunda si mai deranjanta la limbajul sentimentelor. Tendinta barbatilor de a trai doar in mintea lor si de a se distanta de sentimente genereaza in mod clar probleme in relatiile intime.

Ce e de facut cand cineva nu simte? Partial, solutia consta in cautarea sentimentelor acolo unde ele sunt, si nu acolo unde lipsesc. Adica sa cresti si sa intampini cu bratele deschise orice sentiment, chiar si unul neplacut precum furia sau depresia. Cealalta parte a solutiei este sa inveti sa accepti, chiar sa admiri, aparenta de putere care insoteste acest calm masculin lipsit de sensibilitate si sa traiesti experientele emotionale ale barbatilor chiar in domeniul lor. Cel mai bine ar fi sa incepi cu partea intelectuala a barbatului ce o va scoate usor la suprafata si pe cea emotionala.


Nesiguranta masculina (M-am plictisit sa fiu cel mai bun)

Al treilea atribut merge chiar in esenta a ceea ce barbatii ascund sub exteriorul lor colturos si bine pazit. In mod constient sau inconstient, barbatii simt adesea dorinta de a fi urmarit mai degraba decat de a urmari, de a fi mai degraba obiectul decat subiectul (atentia), de a “ti se face” mai degraba decat de a face, lucruri comune tuturor. In acelasi timp, astfel de sentimente sunt o amenintare serioasa chiar la adresa simtului masculinitatii. Prin urmare, barbatii trebuie sa compenseze aceasta amenintare prin cautarea si asumarea unei posturi si mai masculine. Paradoxal, nu?


Narcisismul (Uita-te la mine, asculta-ma, atinge-ma, simte-ma)

Acest atribut este un rezultat direct al conflictului nesigurantei masculine. Simplul fapt ca stii ca esti barbat nu iti ofera destula protectie in fata dorintelor feminine, deci trebuie sa-ti dovedesti tot timpul ca esti barbat. Dar nici asta nu e de ajuns: trebuie sa o arati intregii lumi.

Desigur ca si femeile au nevoie sa fie recunoscute, admirate, dar, in timp ce narcisismul feminin reflecta adeseori interesul societatii noastre pentru infatisare, frumusete, estetica, narcisismul masculin este legat mai mult de obsesia pentru putere, forta, realizare.

Narcisismul, iubirea pentru propria persoana este, in limite normale sau chiar putin exagerata, motorul psihic pentru curaj si implinire. In dorinta si efortul de a placea poate chiar sa dea nastere la generozitate. Dar narcisismul are si multe parti mai putin bune precum instrainarea dintre parteneri.


Agresivitatea (Iti arat eu cine e seful)

Agresivitatea este si ea un rezultat natural al conflictului nesigurantei masculine. Dupa cum s-a demonstrat, una dintre cele mai frecvente probleme intr-o casnicie este dinamica maniei, sotul suparat sau critic si sotia ranita, inlacrimata, invinsa. In aceasta dinamica, agresivitatea masculina serveste la intimidarea “inamicului” si prinderea partenerei cu garda jos, violarea spatiului ei psihic sau chiar fizic, pentru a-l ocupa si crearea unui zid de amaraciune care il va separa psihologic pe el de ea. In toate aceste tactici vedem clar urmele fricii barbatului de a nu se pierde intr-o femeie, o frica ingrozitoare care este, in acelasi timp, o dorinta la fel de puternica. Dupa cum am mai spus, acest conflict, intre dorinta de a fi cu o femeie si teama de pierdere a identitatii masculine, se afla in centrul conflictului nesigurantei masculine.

Ca si in cazul nesigurantei masculine, cheia pentru a face fata agresivitatii este echilibrul. Trebuie sa respectam autoritatea emfatica a masculului, desi este lipsita de sensibilitate, si sa ii raspundem cu aceeasi moneda, respingandu-I totodata caracterul distrugator. Problema multor femei este ca nu stiu cum sa faca diferenta intre cele doua.


Autodistrugerea (Sunt un ratat)

Cand barbatii sunt fundamental si complet incapabili sa-si exprime agresivitatea fata de ceilalti, atunci se intorc asupra propriei persoane. Si acesta este al saselea atribut masculin: autodistrugerea.


Care este esenta autodistrugerii? Preferam sa blestemam intunericul in loc sa aprindem o lumanare. Aceasta dinamica puternica se afla adeseori in centrul psihologiei starilor autodistructive precum esecuri profesionale, predispozitii pentru comportamente riscante. Ea poate fi intalnita si in probleme mai putin dramatice precum luarea de decizii financiare gresite, ramanerea intr-un loc de munca fara perspective, intarzierea la interviurile pentru angajare, exprimarea fara o gandire prealabila, minciunile descoperite, lipsa de atentie – si, dupa cum stiu toti cei care au avut de-a face cu barbati, lista poate continua.


Initiativa sexuala (Vreau sex acum)

Al saptelea atribut masculin reprezinta o condensare si o rezumare dramatica a atributelor prezentate pana acum. Arena sexuala este locul in care barbatii isi etaleaza in mod natural conflictele emotionale care, pana la urma, nu au nicio legatura cu sexul.

Partea buna este ca limbajul sexual masculin nu este o limba total straina, ci mai degraba un dialect care poate si trebuie sa fie descifrat atat de femei, cat si de barbati.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu