Dragii mei,


"Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar." - Peter O'Toole


MOTTOUL după care mă ghidez în viaţă:,,Păşeşte drept înainte şi dacă pământul pe care-l cauţi nu există încă, fii sigură că Dumnezeu îl va crea într-adins pentru aţi răsplăti îndrăzneala,, (Regina Izabela)


Sunteţi curioşi să mă cunoaşteţi pentru a şti cu cine staţi de vorbă, pe cine vizitaţi şi ce am de spus, de oferit şi cu ce vă pot impresiona... Evident, sunt reacţii fireşti de început.

De când mă ştiu îmi place să scriu şi să citesc, îmi place muzica… Literele se adună pe foaia de hârtie, se grupează şi încep să curgă, se rup în bucăţi, se amestecă cu trăiri, sentimente şi îşi caută drumul spre suflet. Ele sunt o parte din viata mea... M-am aşezat pe marginea mea de vis, în colţul meu de Rai şi am început să scriu cu vorbe rupte din suflet. Sădesc în fiecare zi speranţe în grădina sufletului meu. Le ud cu dragoste şi le stropesc cu raze de dor şi încredere, le protejez pe timp de furtună cu vise, gânduri îndrăzneţe, năzuinţe şi promisiuni ţinute cu dinţii până în ultimele clipe ale vieţii! Las totul să curgă de la sine, iar tot ceea ce am de făcut este să sper că pe harta călătoriei prestabilite, există şi locuri bune, locuri de unde pot aduna cunoştinţe, unde pot lua naştere bunătatea, bunăstarea iar la final să trag linie şi să fiu mulţumită de tot ce am făcut.

Vă aştept cu drag pentru a ne cunoaşte mai bine! Georgeta.




sâmbătă, 14 februarie 2015

Cancerul la san

Cancerul la san este unul dintre subiectele asupra carora incercam sa fim cat mai informate, chiar daca zvonurile de tot felul legate de acesta sunt atat de sumbre incat ne fac sa ne panicam de cele mai multe ori fara motiv. Din ce in ce mai multe asociatii isi dedica activitatea de baza informarii populatiei, asigurarii unor controale preventive, educarii in spirit profilactic, tinand pasul cu cercetarile si descoperirile de ultima ora din acest domeniu.
Iata pe scurt cele mai importante aspecte pe care trebuie sa le cunoasca orice femeie despre cancerul mamar.
Definitie generala si clasificare
Cancerul la san este o tumora ce se localizeaza la nivelul glandei mamare. Exista multiple forme ale acestuia, dar cele mai frecvente sunt carcinomul ductal, localizat la nivelul ductelor (canalelor) si carcinomul lobular, care afecteaza de obicei amandoi sanii.

Medicii diagnosticheaza si clasifica cancerul la san, utilizand asa-numitele “stadii”, de la 0 la 4. Pentru determinarea stadiului tumorii, oncologul ia in considerare trei factori importanti: dimensiunile tumorii, tipul nodulilor si metastazele. Dimensiunile reprezinta cel dintai criteriu distinctiv, apoi conditia nodulilor, si anume prezenta sau absenta celulelor tumorale doar la nivelul glandei mamare sau si la nivelul ganglionilor limfatici, iar in cele din urma metastazele, termen ce indica extinderea tumorii de la san catre alte tesuturi sau organe ale corpului.î

Cauze si factori de risc

Cauza exacta este inca necunoscuta. In schimb, factorii care pot mari riscul pentru ca o femeie sa fie diagnosticata cu 
cancer mamar sunt:
- ereditatea
- pubertatea precoce
- gravidanta tarzie,
- obezitatea si stilul de viata
- consumul de alcool si tutun.
Factorul de risc principal ramane insa varsta, pura si simpla imbatranire. Majoritatea tumorilor la san se intalnesc la femeile cu varste de peste 50-60 ani. Deopotriva, pentru femeile care au avut o ruda de gradul unu sau doi diagnosticata cu cancer la san, sunt expuse riscului de a dezvolta cancer la san, chiar si la varste fragede. Totusi, statisticile demonstreaza ca 85% dintre femeile cu tumori la san nu au semnalat aceasta maladie in cadrul familiei.
Diagnosticare si tratament

Inainte de a ajunge la medic, palparea pe care ti-o faci singura iti poate trage primul semnal de alarma. Orice
modificare a consistentei sanul, orice formatiune de tip nodul constatata, trebuie sa fie un motiv sufficient pentru a te programa la un control de specialitate.

Medicul va prescrie in functie de caz efectuarea unei mamografii, ecografii mamare sau biopsii.

Dupa ce este determinat cu exactitate stadiul, specialistul oncolog prescrie tipul de tratament necesar. Astfel, stadiile I, II, III A sunt considerate operabile, apelandu-se la chirurgia clasica prin care se va indeparta tumora si o portiune din tesutul invecinat acesteia. Chimioterapia, radioterapia si terapia hormonala sunt etapele ce vor urma interventiei chirurgicale, in vederea vindecarii totale si a eliminarii riscurilor unor recidive.

Stadiile III B si C, considerate inoperabile, incep prin chimioterapie sistemica pana in momentul in care se poate apela la interventie chirurgicala. In acest caz se iau in considerare cercetarile care testeaza noi combinatii de medicamente sau noi metode de tratament.

Stadiul IV, precum si cancerul cu metastaze se recomanda a fi tratat dupa ultimele descoperiri in domeniu, prin efectuarea transplantului de celule stem, ca unica speranta de viata, desi se poate apela si la diverse combinatii de tratamente intensive de chimioterapie, radioterapie sau terapie hormonala.
Din pacate, sansele de vindecare in ultimele stadii nu sunt deloc garantate, motiv ce ne determina sa va sfatuim sa nu neglijati autocontroalele lunare, daca nu chiar saptamanale, precum si cele de specialitate, de tip profilactic, cel putin o data pe an.

Sursa: Stilfeminin.ro