Dragii mei,


"Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar." - Peter O'Toole


MOTTOUL după care mă ghidez în viaţă:,,Păşeşte drept înainte şi dacă pământul pe care-l cauţi nu există încă, fii sigură că Dumnezeu îl va crea într-adins pentru aţi răsplăti îndrăzneala,, (Regina Izabela)


Sunteţi curioşi să mă cunoaşteţi pentru a şti cu cine staţi de vorbă, pe cine vizitaţi şi ce am de spus, de oferit şi cu ce vă pot impresiona... Evident, sunt reacţii fireşti de început.

De când mă ştiu îmi place să scriu şi să citesc, îmi place muzica… Literele se adună pe foaia de hârtie, se grupează şi încep să curgă, se rup în bucăţi, se amestecă cu trăiri, sentimente şi îşi caută drumul spre suflet. Ele sunt o parte din viata mea... M-am aşezat pe marginea mea de vis, în colţul meu de Rai şi am început să scriu cu vorbe rupte din suflet. Sădesc în fiecare zi speranţe în grădina sufletului meu. Le ud cu dragoste şi le stropesc cu raze de dor şi încredere, le protejez pe timp de furtună cu vise, gânduri îndrăzneţe, năzuinţe şi promisiuni ţinute cu dinţii până în ultimele clipe ale vieţii! Las totul să curgă de la sine, iar tot ceea ce am de făcut este să sper că pe harta călătoriei prestabilite, există şi locuri bune, locuri de unde pot aduna cunoştinţe, unde pot lua naştere bunătatea, bunăstarea iar la final să trag linie şi să fiu mulţumită de tot ce am făcut.

Vă aştept cu drag pentru a ne cunoaşte mai bine! Georgeta.




vineri, 11 ianuarie 2013

Chelia - pericol de infarct




Cercetătorii danezi au identificat 4 amănunte "banale” care pot duce la infarct

Începutul de chelie sau ridurile de pe obraz sunt simple semne de bătrâneţe, se credea până acum. Iată însă că un studiu realizat la Universitatea din Copenhaga arată că asemenea modificări vizibile pot indica afecţiuni ale vaselor coronariene şi pericolul unui infarct.
Echipa de cercetători danezi a studiat 10.885 de subiecţi din Copenhaga, care în 1976 aveau cel puţin 40 de ani, şi pe care i-a supravegheat până anul trecut. Şi a constatat o legătură evidentă între patru semne ale bătrâneţii şi riscul de îmbolnăvire.
Riduri pe lobii urechii
Fruntea pleşuvă
Chelie în zona occipitală
Puncte galbene de grăsime sub ochi sau pe pleoape.
"Aceste patru semne sunt indicii ce pot prezice, efectiv, o boală coronariană sau un infarct”, spune conducătoarea proiectului, Anne Hansen, profesor la catedra de biochimie a Universităţii din Copenhaga. Dar nu toate cele patru semne de bătrâneţe sunt la fel de concludente. Semnul cel mai alarmant, atât pentru bolile coronariene cât şi pentru infarct, îl reprezintă xantelasmele (punctele de grăsime sau de colesterol). "Riscul sporeşte cu fiecare asemenea semn care apare în plus, la toate grupele de vârstă, atât la bărbaţi, cât şi la femei”. Iar cele mai periclitate sunt persoanele care prezintă mai multe din semnele amintite şi, în plus, au trecut de 70 de ani. Decisivă nu este vârsta cronologică, ci cea biologică. Adică, exact ceea ce reflectă aspectul exterior.
Mecanismele care stau în spatele acestei descoperiri urmează a fi studiate în anii ce vin. Pentru lumea ştiinţifică, descoperirea este deosebit de importantă. "Poate că medicii ar trebui să-şi cerceteze mai atent pacienţii şi să-i îndemne din timp către un stil de viaţă mai sănătos, în loc să-i supună, prea târziu, unor intervenţii pe cord, adesea fatale”.

ALIMENTAŢIE
Fructe şi legume în centrul oraşului

Totul pe gratis

Todmorden este un mic oraş industrial britanic, de 15.000 de locuitori, situat chiar în inima Angliei, la 30 de kilometri nord de Manchester şi Liverpool. De câtva timp, acolo se desfăşoară un experiment extrem de interesant. Încă din 2008, localnicii au început să cultive livezi de pomi fructiferi, iar mai apoi grădini de legume, în spaţiile verzi din oraş. Ei nici măcar nu bănuiau că acest concept novator, aşa de simplu, va face din oraş un model şi o sursă de inspiraţie pentru toată planeta. În prezent, la Todmorden cresc legume, fructe şi verdeţuri, chiar în apropierea clădirilor oficiale, a campusurilor colegiilor şi în parcările supermarketurilor. Peste tot pot fi văzute nenumărate straturi pline de produse proaspete, toate disponibile gratuit, pentru cine doreşte, oricând. Şi pentru ca lucrurile să fie cât se poate de clare, pe panouri de informaţie se poate citi următoarea menţiune: "Mâncare de împărţit făcută în Todmorden. Vă rugăm să vă serviţi, totul este gratis”.
Acest program a fost lansat de două femei ce locuiesc în oraş: Mary Clear şi Pam Warhurst. Scopul lor era să creeze primul oraş din Marea Britanie complet autonom din punctul de vedere al alimentaţiei şi să demonstreze că acest lucru este posibil în mediul urban. Nu numai că locuitorii au fost foarte încântaţi şi au venit imediat să îşi ia produsele, dar au respectat sistemul, fără a fi doar nişte simpli profitori. Iniţial, s-ar fi putut crede că distribuirea gratuită de legume şi de fructe ar putea duce la abuzuri sau la delicte. Dar, de fapt, s-a întâmplat exact invers. Programul a îmbunătăţit relaţiile din comunitate şi a redus în mod progresiv criminalitatea, chiar de la crearea sa. El a avut un asemenea succes, încât multe alte comunităţi, atât din Regatul Unit, cât şi în alte ţări, îşi pun în prezent la punct propriile lor programe de grădini publice cultivate. În februarie 2012, alte 40 de comunităţi s-au înscris în proiectul "Incredible Edible” în întreaga lume. În fiecare lună se înregistrează una sau două cereri noi de participare.
ARHEOLOGIE
Misterioasele gravuri rupestre descoperite pe malul Nilului


Reprezentări detaliate ale unor animale ce datează, probabil, de la sfârşitul Epocii Bronzului

O echipă de arheologi germani a descoperit de curând, în deşertul Bayuda, din nordul Sudanului, 15 noi situri de artă rupestră, într-o vale aridă, cunoscută sub numele de Wadi Abu Dom, la 29 de kilometri depărtare de Nil. Ele relevă nişte scene pe care oamenii de ştiinţă nu le pot încă explica. Multe dintre desene au fost gravate pe pereţii stâncoşi de pe albia unor râuri mai mici numite "khori” .
Multe dintre imagini par a avea aproximativ 1500 de ani vechime, datând dintr-o perioadă în care creştinismul tocmai se răspândea în Sudan. Este vorba despre nişte reprezentări de cruci, o biserică (ce ar putea fi o mânăstire străveche) şi o imagine remarcabilă a unui cavaler care încalecă pe un animal cu coarne. Oamenii de ştiinţă au mai găsit, de asemeni, reprezentările detaliate ale unor bovine, datând probabil de la sfârşitul Epocii Bronzului.
Un alt desen şi mai misterios pare a fi vechi de cel puţin 5000 de ani şi este un amestec de desene geometrice. "Arta rupestră cea mai veche pe care am descoperit-o constă în motive în formă de spirală, ce se învârt într-un sens care este în prezent greu de interpretat”, a precizat unul dintre cercetători.
Echipa de arheologi a mai descoperit nişte "litofoni”, formaţiuni de stânci ce erau lovite cu pietre, pentru a face zgomot. Când arheologii le-au testat, au descoperit cu uimire că puteau produce sunete multiple, asemenea unei orgi. Pentru moment, nu se ştie cu exactitate când au fost utilizaţi, dar în orice caz, zgomotul pe care îl produceau era foarte puternic.