Dragii mei,


"Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar." - Peter O'Toole


MOTTOUL după care mă ghidez în viaţă:,,Păşeşte drept înainte şi dacă pământul pe care-l cauţi nu există încă, fii sigură că Dumnezeu îl va crea într-adins pentru aţi răsplăti îndrăzneala,, (Regina Izabela)


Sunteţi curioşi să mă cunoaşteţi pentru a şti cu cine staţi de vorbă, pe cine vizitaţi şi ce am de spus, de oferit şi cu ce vă pot impresiona... Evident, sunt reacţii fireşti de început.

De când mă ştiu îmi place să scriu şi să citesc, îmi place muzica… Literele se adună pe foaia de hârtie, se grupează şi încep să curgă, se rup în bucăţi, se amestecă cu trăiri, sentimente şi îşi caută drumul spre suflet. Ele sunt o parte din viata mea... M-am aşezat pe marginea mea de vis, în colţul meu de Rai şi am început să scriu cu vorbe rupte din suflet. Sădesc în fiecare zi speranţe în grădina sufletului meu. Le ud cu dragoste şi le stropesc cu raze de dor şi încredere, le protejez pe timp de furtună cu vise, gânduri îndrăzneţe, năzuinţe şi promisiuni ţinute cu dinţii până în ultimele clipe ale vieţii! Las totul să curgă de la sine, iar tot ceea ce am de făcut este să sper că pe harta călătoriei prestabilite, există şi locuri bune, locuri de unde pot aduna cunoştinţe, unde pot lua naştere bunătatea, bunăstarea iar la final să trag linie şi să fiu mulţumită de tot ce am făcut.

Vă aştept cu drag pentru a ne cunoaşte mai bine! Georgeta.




duminică, 17 iulie 2011


Despre Doina Dragut si cartea ,, Nelinsti prin timp"




Născută într-o zi minunată de toamnă, Doina Drăguţ a fost aşteptată cu drag de către părinţi şi rude. Toţi s-au bucurat când au aflat că va veni pe lume o fetiţă.

Perioada copilariei în care timpul trecea încet, pare mai departe ca niciodată. În cazul meu, ca şi în cazul scriitoarei Doina Drăguţ, copilaria pe care ne-am petrecut-o la ţară, la bunici, nu poate fi comparată cu cea din timpurile actuale. Doina Drăguţ a făcut clasele elementare în satul Siliştea Crucii - Dolj, iar liceul la Craiova, unde a avut parte de profesori deosbiţi. Nu i-a scăpat nicio carte din biblioteca comunală, pe care să n-o citească.

O asemenea persoană nu se putea să nu termine şi o facultate şi după terminarea ei a devenit o bună matematiciană. De-a lungul vieţii ei, matematica a concurat cu literatura. A debutat cu un volum de poezii ,,Ceasuri de îndoieli” publicat de editura Spirit Românesc din Craiova, în 1994, căruia i-au urmat alte trei volume de versuri: ,,Detaşare într-un spaţiu dens”, apărut la editura Spirit Românesc din Craiova, în 1995; ,,Spaţiul din nelinişti”, apărut la Slatina, în 1998, publicat de editura Scribul; ,,Ochiul de lumină”, editat de Fundaţia Scrisul Românesc, Craiova, în 2000, urmate de experienţele eseului ,,Arabescuri”, la editura Spirit Românesc, Craiova, în 1995. A urmat romanul ,,Suferinţele unui redactor”, apărut la editura Alma din Craiova, în 2006.

Doina Drăguţ trece de la funcţiile matematicii la funcţiile estetice ale rostirii, dedicându-se jurnalismului, informându-şi cititorii prin ştirile de ziar, făcându-şi meseria cu aceeaşi dezinvoltură, indiferent dacă este vorba despre o cronică plastică, literară sau chiar eseuri.

Cartea ,,Nelinişti prin timp” este împărţită în patru părţi, în care sunt cuprinse: articole şi eseuri (partea I), prefeţe (partea a II-a), recenzii şi cronici (partea a III-a) şi cronici plastice (partea a IV-a).

În prima parte a cărţii, Doina Drăguţ îmbină evenimentele artistice, literare, istorice şi religioase, având ca subiect personalităţi de seamă ale culturii şi spiritualităţii româneşti, ca: Tudor Arghezi, Mihai Eminescu, George Călinescu, Constantin Brâncuşi, Marin Preda, Mircea Eliade, Patriarhul Teoctist, Marin Sorescu, dar şi personalităţi ale culturii universale: Ernest Hemingway, Jorge Luis Borges, sau Denis de Rougemont.

În partea a II-a a cărţii ,,Nelinişti în timp”, Doina Drăguţ scoate la suprafaţă elementele de valoare ale unor cărţi scrise de autori debutanţi sau autori consacraţi, ca de exemplu: Daniela Luca, general N. Portocală şi Nicolae Maroga Enceanu.

În partea a III-a a acestei cărţi, scriitoarea Doina Drăguţ ne prezintă recenziile a unor cărţi de proză, lucrări ştiinţifice sau poezie ale Nicoletei Maroga Enceanu, Florentinei Smarandache, Janet Nică, Ştefan Marinescu, Al. Florin Ţene, N. Portocală, Alexandru Doboş, acad. Radu P. Voinea, Ion Zamfirescu, Eugen Caraghiaur, Alexie Al. Buzera, Ion Tobă, Nicolae Bălaşa, George Geafir, Dan Rotru, Mihai Duţescu, Mircea Andraş, Zenovie Cârlugea, Alex Gregora, Virgil Dumitrescu, Nicolae Truţă, Ion Zbârcot şi alţii.

Imparţială în criticile ei, dar documentată, scriitoarea se dovedeşte a fi meticuloasă şi datorită disciplinei impuse de intelectul ei ca matematician. În expunerile ei, autoarea foloseşte fraze scurte, dar exacte.

Îar în ultima parte a acestei cărţi, autoarea prezintă impresii asupra operelor artiştilor noştri plastici: Marcel Chinoagă, George Vlăescu, Claudia Mandu, Paula Tudor. Dar este la fel de meticuloasă şi sensibilă şi în prezentarea operelor artiştilor străini, ca de de exemplu - danezul Soren Skov şi Michael Lodberg Olsen.

Parcurgând această carte, descopăr la Doina Drăguţ, preocupări complexe ale unei intelectuale de anvergură. Aprecierile critice ale autoarei sunt simple, inteligibile, sensibile, incitante chiar.

Citind această carte din scoarţă-n scoarţă, am descoperit între paginile acestei cărţii o nelinişte profund umană şi bineînţeles, am realizat că autoarea dă dovadă de o profundă cultură generală, argumentând că tot ce a scris până acum, a scris cu seriozitatea şi meticulozitatea unui talentat scriitor.

Cartea ,,Nelinişti prin timp” scrisă de Doina Drăguţ, este o carte reuşită şi o apariţie editorială necesară în spaţiul literar actual şi de ce nu, pe piaţa craioveană.

Georgeta Nedelcu - Craiova





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu