Dragii mei,


"Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar." - Peter O'Toole


MOTTOUL după care mă ghidez în viaţă:,,Păşeşte drept înainte şi dacă pământul pe care-l cauţi nu există încă, fii sigură că Dumnezeu îl va crea într-adins pentru aţi răsplăti îndrăzneala,, (Regina Izabela)


Sunteţi curioşi să mă cunoaşteţi pentru a şti cu cine staţi de vorbă, pe cine vizitaţi şi ce am de spus, de oferit şi cu ce vă pot impresiona... Evident, sunt reacţii fireşti de început.

De când mă ştiu îmi place să scriu şi să citesc, îmi place muzica… Literele se adună pe foaia de hârtie, se grupează şi încep să curgă, se rup în bucăţi, se amestecă cu trăiri, sentimente şi îşi caută drumul spre suflet. Ele sunt o parte din viata mea... M-am aşezat pe marginea mea de vis, în colţul meu de Rai şi am început să scriu cu vorbe rupte din suflet. Sădesc în fiecare zi speranţe în grădina sufletului meu. Le ud cu dragoste şi le stropesc cu raze de dor şi încredere, le protejez pe timp de furtună cu vise, gânduri îndrăzneţe, năzuinţe şi promisiuni ţinute cu dinţii până în ultimele clipe ale vieţii! Las totul să curgă de la sine, iar tot ceea ce am de făcut este să sper că pe harta călătoriei prestabilite, există şi locuri bune, locuri de unde pot aduna cunoştinţe, unde pot lua naştere bunătatea, bunăstarea iar la final să trag linie şi să fiu mulţumită de tot ce am făcut.

Vă aştept cu drag pentru a ne cunoaşte mai bine! Georgeta.




marți, 21 iunie 2011

CYCLAMEN


Denumire populara: ciclama

Familie: Primulaceae

Aspect: frunzele de culoare verde-inchisa, cu forme argintii si florile delicate cresc din acelasi tuber subteran;
culoarea florilor variaza intre alb si rosu

Inaltime: 8-20 cm

Diametru: 10-20 cm

Expunere: partial umbra, umbra (la o fereastra orientata spre est sau vest)

Tip de pamant: argilos/greu, alkalin, nisipos, usor drenabil

Udare: frecventa; pamantul trebuie sa fie umed la atingere, dar NU saturat cu apa; in perioada de inflorire se fertilizeaza la 2 saptamani.

Mediu: umed si racoros (10-15C ziua si 7-12C ziua)
Perioada de inflorire: iarna tarziu pana primavara devreme

Ingrijire:Cele mai importante aspecte in cresterea plantei ca planta de interior sunt temperatura, aerul curat si umiditatea. Cyclama nu rezista la temperaturi care depasesc 18C in timpul zilei si 10C noaptea. Trebuie udata zilnic pentru ca pamantul sa fie umed; ideal ar fi sa tineti ghiveciul intr-o farfurie cu apa. Nu turnati apa peste
foliaj, ca poate putrezi. Prefera mediul umed si feritit de curenti de aer. Cyclama infloreste din decembrie pana in aprilie, daca este tinuta in conditiile descrise mai sus. Pe masura ce frunzele, florile si tulpinile lor se usuca, acestea trebuie inlaturate pentru a face loc noului foliaj.

Planta intra in stagnare in mai; treptat, reduceti udarea si mutati cyclama intr-un loc racoros si intunecat.
Lasati radacina sa se usuce usor si pastrati-o asa pana primavara, cand o puteti replanta.
Daca zona in care locuiti va permite, o puteti planta si in gradina, la semiumbra, cu jumatate de radacina afara si o distanta de 15 cm intre plante. In iulie sau august, cand incep sa se dezvolte frunzele, transplantati cyclama intr-un ghiveci, cu pamant nisipos, dar lasati-o afara. Nu uitati ca pamantul trebuie sa fie mereu umed. La inceputul toamnei puteti aduca planta in casa, la o fereastra orientata spre est, unde sa primeasca cateva ore de lumina dimineata, in fiecare zi.


Cyclamele cultivate in ghiveci trebuie tratate cu o substanta fertilizanta, diluata.

Cand cumparati o cyclama, selectati plante viguroase, aratoase, cu foliaj sanatos, stralucitor si cu flori clar pigmentate; ideal ar fi sa aiba si boboci gata sa se deschida. Verificati daca are insecte daunatoare si nu cumparati plante cu urme de boli sau daunatori.

Inmultire:
1. Tuberi - se planteaza la 3-5 cm adancime in humus, la umbra copacilor sau in ghiveci. Se acopera anual cu paie si frunze putrezite pentru ca radacina sa nu se usuce de tot.
2. Seminte - se planteaza in septembrie si octombrie; primele flori vor aparea abia dupa 18 luni.

Probleme si daunatori:
1. Putrezirea radacinii - pentru combaterea acestei probleme, nu tineti radacina in apa.
2. Acarieni - spalati planta, dati cu insecticid si mutati-o intr-un loc izolat.
3. Temperaturile crescute.
Comentarii: nu asezati planta pe televizor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu