Pentru a învăţa să le împăcăm pe amândouă, să reţinem că jocul sexual depinde de trei grupe nervoase distincte:
- una menţine legătura senzorio-motoare între sex şi creier, deci mental, principalul nostru organ sexual.
- o alta, sistemul nervos parasimpatic, ce provoacă şi întreţine erecţia.
Distingem:
a) erecţiile nocturne (sau matinale) de origine pur reflexă, deci fără excitare erotică, chiar dacă sunt onirice (legate de vis).
b) erecţiile de origine erotică: noaptea - un vis sexual, ziua - o situaţie senzuală concretă sau imaginată, cu sau fără stimulare directă a penisului.
Erecţiile de tipul a) sunt foarte apreciate de cuplurile în vârstă, unde bărbatul se află pe panta descrescătoare a potenţei; îi interesează şi pe falşii impotenţi, care în cea mai mare parte, atribuie malformaţia lor unui obscur defect fiziologic. Ori, cu excepţia câtorva cazuri rare, fiecare bărbat, chiar şi cei aşa-zişi impotenţi, are în fiecare noapte cel puţin 5 erecţii "în plină formă", la câte o jumătate de oră fiecare, şi aceasta are loc de fapt de la vârsta "leagănului" până la deces!
Ştiind că erecţia depinde de parasimpatic, acela care încetineşte suflul (respiraţia) şi bătăile inimii, dilată vasele de sânge etc.(în timp ce ejacularea depinde de simpatic), se vede că impotenţa şi ejacularea au un punct comun: supraexcitarea simpaticului datorată anxietăţii.
Femeia experimentată poate salva situaţia calmând jocul, liniştind şi relaxându-l pe iubitul ei umilit şi necăjit. Odată simpaticul calmat, mai ales prin respiraţie abdominală lentă şi profundă, parasimpaticul va prelua ştafeta şi odată cu "ecluzele" erecţiei va deschide şi poarta paradisului senzual. Dacă nu, păcat, ocazia a fost pierdută, cel puţin pentru această seară. La fel ca şi această malformaţie accidentală, fără consecinţe, majoritatea impotenţelor este de origine psihică şi, când anxietatea devine cronică, fiecare rateu agravează cercul vicios.
Concluzia tantrică: pentru a vindeca impotenţa, trebuie calmat simpaticul; pentru a controla erecţia ca şi pentru a împiedica ejacularea, precoce sau nu, trebuie stimulat parasimpaticul.
Cum se face practic? Pentru a activa parasimpaticul, trebuie controlat suflul, rămânând conştient, respirând lent, profund, abdominal. Expiraţia va fi un suspin încetinit, lin, care întreţine ambianţa de relaxare. Acest regim respiratoriu se stabileşte din timpul preludiului şi se întreţine de-a lungul întregului act.
Bărbatul tantric se observă, rămâne calm, senin, nelăsându-şi motorul sexual să se ambaleze. Recompensa: o erecţie minunată, o ejaculare întârziată, o iubită satisfăcută. Pentru a evita ejacularea, vedeţi tehnicile descrise.
Mai mult, tot pentru a evita ca simpaticul să ia frâul, este important ca mişcările coitale să fie armonioase, să se unească cu ritmul iubitei ca într-un dans, iar corpul să fie păstrat suplu şi destins. În nici un caz mişcări sacadate, sau mai rău, semi-isterice. De asemenea, surâdeţi; de ce să ne încruntăm sau să ne crispăm într-o fuziune, chiar obişnuită?
Prin compensaţie însă, anii aduc fiecăruia, chiar non-tantric, o maturitate sexuală care îl face pe partener apreciat. Erecţia fulger din trecut să fie oare într-adevăr de dorit? Iubitul grizonat ("sare şi piper") care aşteaptă poate puţin să fie în formă, o păstrează un timp mai îndelungat chiar fără o tehnică tantrică specifică. Tinerele femei pline de ardoare şi dorinţă, îl vor prefera pe acesta tânărului cocoş surexcitat şi neîndemânatic care a sfârşit... înainte de a începe cu adevărat.
Pentru a evita aceasta nu există mai multe soluţii. Se remediază nu reducând activitatea sexuală, ci economisind sperma. Într-adevăr, natura nu a prevăzut această risipă de spermă. Sigur, omul privit doar ca animal sexual este o excepţie şi nu poate fi comparat cu nici un alt mamifer. Să constatăm totodată că animalele sălbatice nu se împerechează decât în scurta perioadă a dragostei prevăzută de natură. În afara perioadei de împerechere masculii trăiesc luni întregi fără a se împerechea şi fără a ejacula, în timp ce omul obişnuit ejaculează de mai multe ori pe săptămână, uneori chiar în fiecare zi!
Se obiectează uneori că testiculele produc spermatozoizii în mod continuu oricare ar fi numărul ejaculărilor. Este adevărat; totuşi, când ejaculările sunt prea dese, spermatozoizii sunt mai puţin numeroşi şi pe deasupra se găsesc mulţi gameţi imaturi, semn că testiculele, supuse la o producţie anormală, se surmenează. De altfel, solidul empirism milenar al căii Tantra şi al lui Tao confirmă interesul, din toate punctele de vedere, de a ejacula cât mai rar cu putinţă.
În fine, pentru a linişti pe toată lumea, trebuie să ştim că retenţia seminală, chiar totală, este fără risc, corpul găsind mereu modalitatea de a evacua un surplus de spermă, la nevoie, în timpul unui vis erotic. Este ceea ce se poate numi "poluţia nocturnă".