Inca din prima duminica de Advent, targurile de Craciun invadeaza pietele oraselor, dandu-se astfel startul sarbatorilor de sfarsit de an. Coroana de Advent, confectionata in familie, cu ramuri verzi care celebreaza natura, este asezata, in aceste zile, in case. Pe aceasta se gasesc fie patru lumanari, care vor fi aprinse succesiv in fiecare duminica de Advent, fie 24 de saculete cu dulciuri si bunatati care vor fi degustate zilnic in familie.
De Craciun, germanii sunt foarte preocupati de decorarea locuintei. Coroane de brad sunt agatate la usa de la intrare, in timp ce la ferestre sunt puse lumanari electrice, informeaza Mediafax
Pana in ziua de Craciun, germanii viziteaza, in familie, nenumaratele scene biblice ale Nasterii lui Iisus, in miniatura sau in marime naturala, figurative sau animate, construite peste tot. In aer liber, oamenii se incalzesc cu vin fiert condimentat, usor indulcit.
In Germania, sarbatoarea Craciunului dureaza doua zile. 26 decembrie este zi libera, intrucat e cea de-a doua zi de Craciun, dedicata vizitelor in familie sau la prieteni. Cadourile sunt oferite in dupa-amiaza zilei de 25 sau in seara zilei de 24 decembrie, dar nu "de Mos Craciun", ci "de Christ-Kind" (copilul Iisus).
Noaptea de Ajun este numita de maghiari ,,Szent-este” sau ,,noapte sfanta”. Inainte sa mearga la biserica, pentru slujba de la miezul noptii, familiile se aduna in jurul bradului de Craciun, canta colinde si deschid cadourile. In Ungaria, scena nasterii lui Iisus are o mare importanta in celebrarea Craciunului si este prezentata, cu cateva zile inaintea sarbatorii, de grupuri de copii, dar si de adulti, care merg din casa in casa. Spectacolul include papusi, costume, muzica si dansuri.
La inceputul lunii decembrie, toate casele si apartamentele sunt luminate in rosu, fie cu ajutorul unei lumanari, fie cu cel al unor felinare confectionate din diverse materiale. Fie ca sunt brazi, fie ca sunt altfel de copaci, arborii din fata caselor sunt si ei luminati, iar balcoanele apartamentelor, decorate.
In ajunul Craciunului, la ora pranzului, secretarul general al primariei orasului Turku, situat in sud-vestul Finlandei, proclama public inceputul Pacii de Craciun, declaratia fiind transmisa in toata tara, la radio si televiziune. De Craciun, oamenii isi petrec timpul in familie, pentru ca pe 26, de Sfantul Stefan, finlandezii sa mearga in vizita la colegi si prieteni.
Cu cateva zile inainte de Craciun, spaniolii construiesc scene ale Nasterii lui Iisus si impodobesc bradul de Craciun. In Spania, majoritatea preparatelor traditionale sunt pe baza de fructe uscate: migdale in supa, nuci si migdale in prajituri si seminte de pin in varza rosie. Multi spanioli mananca peste, de regula prajit, cu cartofi si ceapa si decorat cu patrunjel si sofran. Prajitura traditionala „touronun” este preparata din ciocolata, nuca de cocos, inghetata de praline, pasta de migdale, glazurata cu ciocolata, combinata cu ulei de masline, fructe uscate, nuci si migdale intregi.
In Portugalia, Ajunul Craciunului se cheama ,,Consoada” si cuprinde cina si deschiderea cadourilor, lucru facut mai tarziu, in noaptea de 24 spre 25. Potrivit traditiei, aceste cadouri nu sunt aduse de Mos Craciun, ci de copilul Iisus.
In momentul deschiderii cadourilor, obiceiul cere sa i se ofere fiecarei persoane prezente cate o portocala. Pe vremuri, acest fruct hibernal era considerat ca un produs pretios si a fost pe punctul de a deveni unul din simbolurile Craciunului.
Bradul a intrat destul de recent in Portugalia, dar a devenit foarte repede traditie. Ca dovada, Lisabona a gazduit cel mai inalt brad impodobit din Europa, de 62 de metri, anul acesta pomul fiind ridicat la Porto si masurand 76 de metri.
Cadourile nu se impart de Craciun, ci pe 1 ianuarie, in momentul in care grecii sarbatoresc Sfantul Vasile. Acest sfant este, de altfel, cel ce aduce darurile. In Ajunul Craciunului, de Anul Nou si de Boboteaza, copiii greci merg din casa in casa si canta despre nasterea lui Iisus, despre venirea unui nou an si de botezul lui Iisus, in schimbul a catorva monede.
Masa de Craciun este organizata, de obicei, la pranz si, doar dupa ce aceasta ia sfarsit, copii pot merge sa deschida si restul cadourilor, aflate sub brad.
Sarbatoarea de Craciun (,,Nollaig” - ,,zi de nastere”) este una profund marcata de elementul religios in Irlanda. Irlandezii aprind lumanari la ferestre. La origine, era vorba de un semn de bun venit adresat Mariei si lui Iosif. De aceea, traditia cere ca fiecare lumanare sa fie aprinsa de persoana cea mai tanara din casa si sa nu fie stinsa decat de cineva pe nume Mary. Vreme indelungata a existat obiceiul de a nu strange masa dupa cina cu fructe uscate si paine cu lapte, in semn de bun venit pentru vizitatori.
Copiii isi primesc cadourile pe 25 decembrie, iar sarbatorile tin 11 zile. Apoi, pe 6 ianuarie, toate decoratiunile sunt scoase, existand credinta potrivit careia acestea aduc ghinion daca sunt tinute in casa peste aceasta data.
In aceasta perioada, italienii ofera celor apropiati, colegilor de munca sau vecinilor dulciuri, prajituri cu chipul principalilor protagonisti ai perioadei: Mos Craciun (Babbo Natale) sau copilul Iisus. Aceasta traditie a cadourilor oferite vecinilor vine dintr-un obicei mai vechi, specific zonelor rurale, unde, in noaptea de Craciun, totii copiii din sat plecau cu colindul. In schimbul urarilor de fericire, belsug si ,,la multi ani”, copiii primeau cadouri constand in produse alimentare, precum faina, oua sau carne uscata.
In Italia, insa, traditiile de Craciun difera de la o regiune al alta. In nordul tarii, cadourile sunt aduse de Mos Craciun (Babbo Natale) sau Micul Iisus (Gesu Bambino), pe 25 decembrie. In alte parti acestea sunt aduse de Sfanta Lucia, pe 13 decembrie. Conform legendei, Santa Lucia aducea de mancare prietenilor sai crestini ascunsi in catacombe. La Roma si in sudul Italiei, oamenii trebuie sa astepte, pentru cadouri, data de 19 ianuarie, data sfanta, in care Befana, batrana vrajitoare cu parul alb, va trece. Imbracata in negru si cu pantofi rupti in picioare, ea se deplaseaza pe matura si imparte dulciuri copiilor cuminti si carbuni celor neascultatori. Copii isi lasa, in general, sosetele intr-un colt al casei pentru a primi bomboane.
Traditiile moderne asociaza magie, binecuvantari de Anul Nou, decorarea casei si simboluri ale reconcilierii. Cantecele de Craciun sunt inca foarte prezente in aceasta perioada. In unele regiuni, colindatorii, grupuri de copii sau de adolescenti, vor trece din casa in casa cu stele multicolore si cu scene ale Nasterii lui Iisus.
Obiceiul scenei biblice a Nasterii a intrat in Polonia odata cu franciscanii, in secolul al XIII-lea. Scena din Cracovia este remarcabila, ea reprezinta sufletul si farmecul orasului, dar si speranta adusa de Craciun.
Pentru pregatirea mancarurilor de Craciun, se strecoara cateva paie sub fata de masa pentru a aminti faptul ca Iisus s-a nascut intr-o iesle. Inainte de a incepe sa manance, toti cei asezati la masa impart azima (oplatek), marcata cu scene ale nasterii Domnului, si isi fac urari de bine.
La inceput, cadourile se ofereau numai de Sfantul Nicolae, insa, astazi, copiii primesc daruri si in seara zilei de 24, pe care steaua cea buna le etaleaza sub brad. In fine, slujba religioasa reprezinta un lucru aproape obligatoriu, bisericile poloneze, fiind, la aceasta data, pline de oameni.
Pentru francezii canadieni, cel mai important preparat este placinta cu carne, ,,la tourtiere”. Ea este insotita de o supa traditionala, sosuri, brinzeturi, patiserie, prajituri cu fructe, gogosi. Principalul desert de Craciun este Yule Log. Aceasta este o prajitura de ciocolata, in forma de bustean, acoperita cu un strat gros de ciocolata alba si neagra, pentru a parea acoperita cu zapada. Aceste desert este simbolul trunchiului de mesteacan ars in focul imens ce a durat toata noaptea dinaintea plecarii francezilor in Canada.
Canadienii englezi sarbatoresc Craciunul avind pe masa gisca fripta sau friptura de vita si budinca de prune. Cele mai apreciate dulciuri sint asa-numitele Chicken Bones si Barley toys. Ele exista de peste o suta de ani pe mesele acestei parti semnificative a populatiei canadiene. Chicken Bones (Oase de pui) au fost inventate in 1885, de fratii Ganong. Ele sint un amestec de scortisoara, zahar si ciocolata. Barley Toys sunt facute de Yarmouth Candy Company din Noua Scotie, dupa aceeasi reteta veche de o suta de ani: zahar, glucoza, colorant si ulei de masline. Amestecul este turnat in forme mici, reprezentind pui, iepuri si alte animale, jucarii si desigur, pe Mos Craciun.
Masa traditionala pentru cubanezi contine friptura de porc, fasole neagra cu orez si plante traditionale sub forma de piure.
In Rusia, cadourile de Craciun sunt aduse de Ded Moroz sau Mos Gerila, care l-a inlocuit pe Sfantul Nicolae in timpul regimului comunist, dar si de Babushka.
Bradul de Craciun (Yolka) este o alta traditie care a fost interzisa in perioada sovietica, insa, pentru a o mentine vie, rusii impodobeau brazi de Anul Nou. Si cum ornamentele fie erau prea scumpe, fie nu se gaseau, brazii de Craciun erau impodobiti cu obiecte facute in casa si cu fructe.