| Aveti grija ce mancati!
Aditivii alimentari sunt substante chimice adaugate in diverse  produse alimentare pentru a le imbunatati aspectul, gustul sau a le  prelungi termenul de valabilitate. Litera "E" simbolizeaza faptul ca au  fost testate minim 6 ani si atestate la nivel european. Cu toate astea  cititi cu atentie ce scrie mai jos ..s-ar putea sa va uitati de mai  multe ori la ambalaj inainte sa mancati ceva!
 
 Aditivii alimentari sunt impartiti in 24 de categorii dintre care enumeram pe cele mai raspandite:
 edulcorantii - pentru indulcit
colorantii          - pentru a schimba sau a da culoare (E100-E180)
 acidifiantii          - dau un gust usor acid
 corectorii          de aciditate - cresc sau diminueaza aciditatea
 emulgatorii          - asigura un amestec omogen intre apa si grasimile alimentare (E400-E500)
 conservantii          - Intarzie sau impiedica alterarea alimentelor. (E200-E290)
 corectorii          de gust si de miros - schimba/imbunatatesc mirosul si gustul alimentelor
 propulsorii          - unele gaze care servesc la expulzarea alimentelor din ambalaje
 gaze de ambalaj          - asemanatoare aerului
 antioxidanti          - limiteaza oxidarea alimentelor sensibile la contactul cu aerul (E300-E337)
 
 E-uri periculoase        E123 ...E239   - sunt posibili cancerigeni
E 621          - glutamat de sodiu , se gaseste in supele instant concentrate, mezeluri, si unele condimente. Are efecte neurotoxice si poate provoca migrene si crampe
 E320          -  E321, E211 - acidul benzoic si derivatii sai, cancerigeni
 E251          - nitrat de sodiu, cancerigen
 E252          - nitrat de potasiu, cancerigen
 E120, E127, E141, E160          - alergici
 E127          - eritrozina, colorant rosu pentru compoturi si alte alimente, provoaca mutatii genetice
 E102          - tratrazina, colorant galben pentru bauturi , mustar si gem, poate genera tumori tiroidiene sau crize de astm bronsic
 
 Vitamina C din unele produse,foarte multe, e  de fapt acid ascorbic de sinteza si nu este acelasi lucru cu vitamina C  naturala. (mai bine luati o lamaie!)         Tabel cu E-uri de care trebuie sa ne ferim 
 
                 | COD | DENUMIRE | RISC | UNDE IL GASIM |           | E110 | Sunset yellow - colorant galben  | Cancerigen | Dulciuri, prajituri, budinci sucuri  |           | E123 | Amarant - colorant rosu  | Cancerigen, interzis in SUA si Rusia  | Dulciuri, jeleuri, branza topita  |           | E124 | Ponceau 4R - colorant rosu  | Toxic interzis in SUA | Mezeluri |           | E127 | Eritrozina - colorant rosu  | Provoaca cancer al tiroidei la animale, posibil si la om  | Alcool, inghetata, prajituri, bomboane, sucuri racoritoare  |           | E128 | Rosu 2 G - colorant  | Mutagen si toxic. Interzis in SUA si Australia  | Carne de hamburgeri  |           | E211 | Acidul benzoic si derivatii sai | posibil cancerigen, interzis in SUA, dar permis la noi  | Unele bauturi racoritoare |           | E220/E228 | Sulfiti - conservanti  | Provoaca alergii  | Carne de hamburgeri, cartofi deshidratati, fructe confiate, prajituri, bere, vin, otet de vin  |           | E230 | Bifenil - conservant  | Toxic, interzis in Australia , (permis la noi?)  | Citrice |           | E231  | Ortofenilfenol - conservant  | Toxic, posibil cancerigen. Interzis in SUA si Australia.  | Cirtice |           | E233 | Tiabendazol - conservanti  | Toxic. Interzis in Australia  | Citrice |           | E249/E252 | Nitrati si nitriti - conservanti  | Posibil cancerigen  | Mezeluri si alimente conservate prin sarare, branza  |           | E320 | Butil-hidroxi-anisol BHA-conservant  | Posibil cancerigen  | Conservant, cartofi deshidratati, uleiuri vegetale, supe concentrate, sosuri, guma de mestecat  |           | E425 | Glucomanan - agent de textura  | Toxic respirator  | Jeleuri |           | E621 | Glutamat monosodic MSG  | Provoaca efecte neurotoxice | Condimente, supe concentrate  |           | E95 | Acetsulfam K - indulcitor  | Posibil cancerigen, interzis in SUA  | Guma de mestecat, produse zaharoase, bauturi racoritoare |           | E954 | Zaharina - indulcitor  | Posibil cancerigen  | Guma de mestecat, produse dulci, bauturi racoritoare |  
E-uri bune
 E306 - tucoferol, sau Vitamina E, este un antioxidant natural care ajuta la regenerarea celulelor
E407          - caragenanul, emulsifiant natural
 E322          - lecitina, un antioxidant natural intalnit si in ciocolata
 E421          - manitolul de cofetarie
 E300          - riboflavina sau Vitamina B2
 E440          - acid ascorbic natural sau Vitamina C naturala
 E140          - clorofila, colorant natural folosit in cofetarii,colorarea pastelor de dinti si  cosmeticalelor
 
 Link-uri utile  | 
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu